Quantcast

Dreambox TWO Ultra HD BT - nejvýkonnější multimediální 4K přijímač s CI slotem

| Tisk

V dnešní recenzi se budu věnovat horké novince z dílny firmy Dream Property (dříve Dream Multimedia) a to satelitnímu přijímači, který nese označení Dreambox TWO Ultra HD BT. Tento model je inovací staršího bratříčka Dreambox ONE Ultra HD.

Dreambox TWO Ultra HD BT je satelitní přijímač osazený dvěma napevno vestavěnými satelitními tunery DVB-S/S2/S2X s operačním systémem Dreambox OS, což je označení pro Enigmu 2 ve verzi jádra OE2.6. Čipová sada Amlogic S922X s kapacitou 53000 DMIPS obsahuje čtyřjádrový procesor ARM Cortex A73 a dvoujádrový procesor ARM Cortex A53.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Dreambox TWO Ultra HD BT, přední panel (foto výrobce)

Přijímač je osazen velkou paměť Flash 16 GB a RAM 2 GB (DDR4). Takováto hardwarová výbava předurčuje přijímač pro ty nejnáročnější operace a to nejen s OS Enigma 2, ale také s Android 9.0 (připravuje se). Podpora formátů HDR a HLG 10 pro vylepšení obrazu je samozřejmostí.

Dreambox TWO Ultra HD BT umožňuje satelitní příjem SD, HD a UHD programů v normách DVB-S, DVB-S2 a také v normě DVB-S2X s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dreambox TWO Ultra HD BT, zadní panel (foto výrobce)

Tento přijímač je také schopen přijímat televizní vysílání v režimu multistream.

Součástí balení přijímače je dálkový ovladač RCU BT/IR, která pracuje jak v režimu IR, tak i Bluetooth. Jakmile přes Bluetooth přijímač spárujete s dálkovým ovladačem, můžete namířit ovladačem, kam chcete a ovladač spolehlivě reaguje. Tohle dálkové ovládání jsem již na webu parabola.cz představil a práce s ním je skutečně pohádka. V budoucnu by mělo být funkční i dálkové ovládání přijímače hlasem, což tento ovladač umožňuje.

Jaké změny přináší tento přijímač oproti modelu Dreambox ONE Ultra HD? Především je to barevný TFT LCD 1,6“ displej, který sice není nijak veliký, vzhledem k malé velikosti přijímače, ale je velmi pěkně provedený a čitelný i z různých úhlů. Další inovací je vestavění CI slotu pro vložení libovolného dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dreambox TWO Ultra HD BT, boční pohled (foto výrobce)

To je v dnešní době velmi významné a často i mnohými obchodníky podceňované, protože provozovatelé placeného satelitního vysílání často používají takové kódovací systémy, kde není možné dekódovací kartu vložit do čtečky vestavěného univerzálního dekodéru, ten samozřejmě nechybí ani u tohoto modelu.

Nahrávání je možné na USB pevný disk, flash disk nebo přímo na datové síťové uložiště. K dispozici jsou dva USB konektory, jeden ve verzi 2.0, druhý ve verzi 3.0. K dispozici je i čtečka SD karet, která se zejména používá pro instalaci operačního systému Android nebo CoreElec.

Přijímač je možné používat i jako streamovací server, proto je zde vestavěný Ethernet 1 Gbps a dvoupásmové WI-FI (2,4GHz/5GHz) s podporou MIMO. Přijímač má vestavěné Bluetooth verze 5.0.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dreambox TWO Ultra HD BT, dálkové ovládání Dreambox Bluetooth IR

Přijímač podporuje funkci HbbTV a je k dispozici široká řada multimediálních doplňků. Dreambox TWO Ultra HD BT tak můžete používat jako multimediální centrum pro přehrávání záznamů a velké škály multimediálních souborů pro celou domácnost. Podporované jsou protokoly DLNA a UPnP.

Napájení je zajištěno externím adaptérem 12V/3A.

Popis přijímače

Přijímač má luxusní černé kovové provedení s malými rozměry 174 x 118 x 37 mm (Š x H x V). Přednímu panelu dominuje TFT barevný displej, který se nachází na pravé straně. Tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače je podsvícené a umístěné na horním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Dreambox TWO Ultra HD BT, Info lišta

Vlevo nalezneme jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden slot pro vložení SD karty

Na zadním panelu je dvojice F konektorů označené jako Input 1 a 2 (vstupy satelitních tunerů). Dále zde najdeme optický S/PDIF konektor, jeden USB 3.0 port, jeden USB 2.0 port, servisní port, síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje se síťovým vypínačem. Nechybí zde CI slot pro vložení dekódovacího modulu a HDMI 2.0 konektor.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel a externí napájecí zdroj 12V/3A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Dreambox TWO Ultra HD BT, single EPG

Příjem programů a chování přijímače

Testy byly prováděny s posledním továrním image z 10.10.2020, který byl doplněný o plugin Gemini 4.1 a o plugin Gutemine 2.6, který začíná být čím dál více populárnější. Oba pluginy podstatně vylepšují funkcionalitu a možnosti přijímače. Můj oblíbený image Merlin 4 založený na továrním softwaru nebyl v době testování přijímače ještě k dispozici.

Přijímač má dva vestavěné satelitní tunery Sillicon Labs Si2169D, které známe z předchozích typů Dreamboxů, ale také ze satelitních přijímačů jiných předních výrobců.

Tuner je velmi rychlý, dokáže naladit symbolové rychlosti pod 1 Msym/s. S aktuálními ovladači je to od cca 0,285 Msym/s! Dokáže naladit programy vysílané v normě DVB-S2X a také programy vysílané v režimu multistream. A nutno říci, že má také perfektní citlivost/selektivitu, je vhodný pro příjem DX programů.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Dreambox TWO Ultra HD BT, multi EPG

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je cca 2 - 3 sekundy. Tedy zde nepoznáte rozdíl mezi staršími přijímači Dreambox řady DM 9XX UHD. Výkon přijímače se projeví až při použití náročných aplikací, kde je výkon třeba.

Nalezení transpondérů s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro tento tuner žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní jsou transpondéry ruské satelitní televize MTS na pozici 75° východně. MTS používá transpondéry s hodnotou SR 45 Msym/s a FEC 2/3, to použitému typu tuneru nečiní žádné problémy. Jedna věc je něco přijímat a druhá to dekódovat, to popíšeme dále.

Nicméně při příjmu slovenské satelitní platformy Fotelka TV na družici Belintersat 1 na pozici 51,5° východně už nastal problém a přijímač transpondéry se SR 45 Msym/s a FEC 8/9 vůbec nenaladil. Snad to půjde opravit změnou driverů, tak jako u Dreamboxu DM920 UHD, kde byl stejný problém.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Dreambox TWO Ultra HD BT, podrobné informace o pořadu

Již nyní mohu prozradit, že s nynějšími drivery přijímač nedokázal dekódovat ani ruskou MTS (šířka pásma transpondéru 89 Mbps), natož Fotelku (i kdyby ji naladil), kde se používá šířka pásma transpondéru 119 Mbps. Je otázkou, kde je HW limit přijímače a co půjde ještě odladit drivery.

Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo také bez potíží. Přijímač umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X. Stabilní vysílání v této normě naleznete zatím pouze na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně, kde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Dreambox TWO Ultra HD BT, přehled programů

Přijímač umožňuje i příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS), který umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače. Přijímač nepodporuje příjem programů v technologii T2-MI.

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 33°E, 21,5°E, 10°E, 9°E, 4,8°E, 5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Dreambox TWO Ultra HD BT, hlavní menu

Naladit šly všechny multistreamy co jsou na orbitu k dispozici, vše zcela bez problémů. Co se týká nabídky programů v režimu multistream, tak o ní jsem již několikrát psal na webu parabola.cz.

Obraz na HDMI výstupu je perfektní. Přijímač nemá k dispozici funkci blindscan ani plugin FastScan a dokonce nepodporuje ani hardwarově PIP (obraz v obraze). Nicméně to se dá obejít softwarovým řešením a přímo z nabídky pluginu Gutemine 2.6, kde si můžete funkci PIP doinstalovat, dokonce je zde i funkce Quad PIP. Obě funkce jsem vyzkoušel a pracují zcela bez problémů. Nelze však zobrazit dva UHD kanály v režimu PIP.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Dreambox TWO Ultra HD BT, konfigurace tunerů

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, včetně diakritiky na velkých písmenech.

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat. Při testování přijímače jsem nechal defaultní skin, pouze jsem si doinstaloval picony, na to je určený velmi pěkný plugin, který má v názvu jednoho legendárního filmového lékaře.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Dreambox TWO Ultra HD BT, příjem programu se SR 285 kbps

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně a to i na TFT displeji.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Dreambox TWO Ultra HD BT, HbbTV ČT - iVysílání

Jas displeje lze samozřejmě změnit a to jak v provozním režimu, tak i v pohotovostním režimu. Lze také regulovat jas stavové LED diody na horním panelu přijímače a stanovit i její barvu v jednotlivých režimech. Prostě perfektně odladěno.

Přijímač samozřejmě umožňuje příjem IPTV vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Dreambox TWO Ultra HD BT, LED setup

Doba startu přijímače (bootování) je cca 25 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvory jsou minimální, pouze zářezy na obou bocích přijímače. Zahřívání přijímače je však nízké, díky kovové konstrukci a pasivnímu chlazení procesoru. Napájení přijímače je pomocí externího napájecího adaptéru 12V/3A.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Dreambox TWO Ultra HD BT, pluginy

Multimédia

Podpora hybridní televize HbbTV je přímo v továrním image k dispozici. Do přijímačů Dreambox doporučuji instalovat výhradně tovární software s výše uvedenými pluginy. Existují i image od jiných vývojových týmů, ty jsou však většinou založeny až na výjimky na prostředí OE2.0 jako Open ATV nebo Open PLI.

Tradičně jsem zkoušel mou oblíbenou aplikaci „iVysílání“ HbbTV České televize. Ovládání je zcela bezproblémové. Dále jsem vyzkoušel HbbTV na soukromých programech Nova a Prima z důvodů používání vyšší verze HbbTV, což činí řadě přijímačů nyní problém. I zde bylo vše v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Dreambox TWO Ultra HD BT, plugin Auto PIN

Funkční plugin pro přehrávání videí z Youtube jsem v online přehledech pluginů nenalezl, je to přeci jen horká novinka a ne všechny věci jsou již k dispozici, to samé platí i o multimediálním prostředí KODI. Ale vzhledem k tomu, že v Dreamboxu ONE Ultra HD tohle všechno pracuje bez problémů, tak nemám obavy, že by tyto věci nebyly do budoucna odladěny.

Přehrávání videí bylo bez potíží. Webový prohlížeč je nainstalován přímo v továrním image. Funkci transcoding byste ale hledali marně.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Dreambox TWO Ultra HD BT, plugin Gutemine 2.6

Samozřejmě funguje klasické streamování programů po sítí např. do jiného přijímače nebo do PC, tedy v kvalitě 1:1, jak je program vysílán.

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-400-Mbps 10bit.mkv“ v rozlišení 4K. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Funkční je i přehrávání DTS audia.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Dreambox TWO Ultra HD BT, addon manager

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádio kanálech Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na francouzských multiplexech v režimu MIS na pozici 5° západně).

K dispozici jsou také přístupy do placených aplikací Netflix, DAZN, Disney a Amazon, které se nachází v aplikaci“ VideoOnDemand“ (netestováno).


obrázek

▲ Obr č. 19 - Dreambox TWO Ultra HD BT, režim PIP

Spolupráce s externím pevným diskem

Pevný disk není možné do přijímače vestavět. K dispozici je jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0 port kam můžete připojit flash disk nebo externí HDD disk. Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Western Digital 500 GB vložená do šuplíku Axagon, který jsem připojil do USB 3.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Dreambox TWO Ultra HD BT, režim Quad PIP

Samozřejmostí je nahrávání na síťové úložiště NAS. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače.

Bez problémů jsem nahrával mix deseti programů složených z UHD, HD a SD programů. Nahrávání kódovaných programů současně je omezeno na cca 7 programů. Samozřejmě tohle platí, pouze pokud je dekódovací karta vložena ve čtečce vestavěného univerzálního dekodéru!

Pak také díky vestavěným dvěma satelitním tunerům můžete nahrávat programy z dvou libovolných transpondérů (frekvencí) bez jakéhokoliv omezení. Např. ČT1 HD a Nova HD z nabídky satelitní televize Skylink. A k tomu ještě 2-3 kódované programy z těchto dvou transpondérů.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Dreambox TWO Ultra HD BT, párování s BT obladačem

Pokud budete používat dekódovací modul, zaleží na tom, jestli umí funkci dualdecrypt, pak můžete nahrávat maximálně dva programy, ale pouze z téže frekvence, tedy např. ČT1 HD a ČT Sport HD.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi. Převíjení záznamů bylo v úplném pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Dreambox TWO Ultra HD BT, záznamy na HDD

Pro rychlý přesun lze použít numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat také přes webové rozhraní nebo přes smartphone.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru. Provedení excelentní, dekódovací karta se pěkně vkládá i vytahuje ven.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Dreambox TWO Ultra HD BT, přehrávání video souboru s vysokým datovým tokem 400 Mbps

Dekodér je třeba softwarově oživit. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (bez aplikovaného zvýšeného zabezpečení), ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto RTVS a karty Conax Antik Sat. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink se zvýšeným zabezpečením nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Dreambox TWO Ultra HD BT, Ci nastavení - modul Nagra DIGI

Takovýto modul vložíte do CI slotu, který se nachází na zadním panelu přijímače.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Technisat Irdeto CI+ (podporuje funkci dualdecrypt), SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready (podporuje funkci dualdecrypt). Moduly pracovaly bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Dreambox TWO Ultra HD BT, webový prohlížeč

Vyzkoušel jsem také CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval bez problémů, bylo možné zadat PIN kód, pokud to operátor u vysílaného pořadu vyžadoval. Modul podporuje nahrávání až 4 programů současně z jedné frekvence.

Stejný modul používá i naše satelitní televize Telly. Dále jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 (podporuje funkci dualdecrypt) s integrovanou „kartou“ Skylink. Dekódování programů bylo bez problémů.

V přijímači Dreambox TWO Ultra HD BT lze i zprovoznit CI+ sběrnici a to za pomocí speciálního pluginu dreamciplus , je nutné použít úplně novou verzi 10.24, která podporuje i tento přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 26 - Dreambox TWO Ultra HD BT, HW info

U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat. Pokud budete používat rozhraní CI+, tak nebude fungovat funkce dualdecrypt, i když ji dekódovací modul podporuje.

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice. Tradičně jsem vyzkoušel některé zahraniční CI+ dekódovací moduly, které mám k dispozici.

Nejprve jsem vyzkoušel ruský dekódovací modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem programů největší satelitní platformy v Evropě ruské Trikolor TV na pozici 36° východně. Dekódování programů bylo bez problémů. Dále jsem vyzkoušel rakouský bezkartový modul Viaccess CAM701 pro HD Austria, zde již mnoho programů vyžaduje CI+ rozhraní, opět dekódování bez problémů.

Jak už jsem uvedl výše, CI+ modul Irdeto pro příjem ruské placené televize MTS na pozici 75° východně programy nedekódoval.


obrázek

▲ Obr č. 27 - Dreambox TWO Ultra HD BT, informace o přijímači

Závěr

Dreambox TWO Ultra HD BT je špičkový výkonný přijímač určený pro náročného zákazníka. Tomu také odpovídá cena zařízení. Přijímače Dreambox mají zajištěnu neustálou softwarovou podporu ze strany výrobce.

Přijímač má vestavěné dva satelitní tunery DVB-S/S2/S2X s podporou příjmu programů v režimu multistream. Nahrávání je možné na externí USB pevný disk, flash disk nebo na NAS. Dálkové ovládání pracuje také v režimu Bluetooth a je velmi povedené. Díky svému výkonu je přijímač předurčen pro náročné aplikace, bez problémů zvládne přehrávat multimediální soubory s vysokým datovým tokem.

Za zapůjčení přijímače Deambox TWO Ultra HD BT děkuji prodejci těchto zařízení firmě IPON s.r.o.



Přijímač můžete zakoupit v e-shopu prodejce zde:

* Dreambox TWO UHD BT (2x DVBS2X MIS)
Maloobchodní cena: 9690,- Kč

Předpokládaný termín zahájení prodeje: od 26.10.2020

Firma IPON s.r.o. na základě požadavku zákazníka provádí konfiguraci linuxových přijímačů zcela zdarma. Samozřejmostí je tak softwarové oživení vestavěného dekodéru jako i instalace řady různých doplňků.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články