Quantcast

freeSAT ukončil paralelní šíření, konec Viasat Explore a TV5 Monde

| Tisk

Velké změny v distribuci programů proběhly na satelitní pay-tv platformě freeSAT, lucemburského mediálního operátora M7 Group, člena CANAL+.

Skončila souběžná distribuce většiny hlavních českých a slovenských veřejnoprávních a komerčních stanic a některých dalších programů. Programy jsou nyní abonentům freeSATu poskytovány už jen z nových vysílacích parametrů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Ukázka jedné ze statických obrazovek na původní programové pozici šířené stanice

Na zapůjčených set top boxech či přístrojích s funkcí FastScan dojde k přeladění na novou kanálovou mapu automaticky. Ostatní diváci s vlastními set top boxy si musí programy přeladit ručně a to zadáním nových vysílacích parametrů. Pokud tak doposud neučinili, vidí místo zmíněných programů statickou obrazovku s textovou informací o nových parametrech přesouvaných stanic. Nové parametry zde. Jde především o programy na kmitočtech 12,207 GHz a 12,284 GHz na družici Thor 7.

Vedle přesunu stanic dochází také k dalším programovým změnám. Z nabídky freeSATu pro Českou republiku a Slovensko zmizel dokumentární kanál Viasat Explore. Pravděpodobným důvodem vyřazení stanice je spuštění samostatných verzí (feedů) pro maďarský a rumunský trh. Zachování distribuce stanice pro český a slovenský trh bylo zřejmě neefektivní.

ČTĚTE TAKÉ:
Velké přeladění freeSATu. Konec některých stanic
Operátor také ukončil šíření frankofonního kanálu TV5 Monde Europe na vlastní kapacitě. Tento program je možné přijímat přímo z kapacity TV5 ze satelitu Intelsat 10-02 (1°W), kde vysílá volně v HD i SD rozlišení. K dispozici je i volně šířená HD verze pro Francii, Belgii a Švýcarsko (TV5 Monde FBS). O tento program diváci tak nepřišli. Jen si jej musí naladit z jiné vysílací frekvence.

Všechny popisované změny měly proběhnout již 5. června 2023. Provozovatel služby freeSAT poskytnul více času na přeladění přístrojů u svých zákazníků.



technické parametry - TV5 Monde Europe HD, TV5 Monde Europe SD, TV5 Monde FBS HD

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
frekvence: 12,643 GHz
polarizace: vertikální
symbol rate (SR): 28800 ksymb/s
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
CA systém: žádný ( FTA)

redakce





Reklama




Vybrané články