, sekce: Příjem DVB-T |
|
Negativní zkušenost s Krížavou K68Zejména pro nicky lance, davidkriz, Saxon, atd... zkrátka lidi zajímající se o dvb-t.Vyhradil jsem si dneska dopoledne na testy. Dlouhou supercolorku Emme Esse z Tipy jsem dal na vertikál a otočil na Krížavu. Signál jsem "měřil" po 18dB zesílení nízkošumem s Terozu a trojnásobném rozbočení. Na nejcitlivějším STB, co mám doma jsem zaznamenal nestabilní a mizivý náznak signálu. Není možné ani naskenovat stanice. Souřadnice, parametry místa příjmu a terénní profil, všechno je v uploadu. Javorina taktéž bez signálu. Za současného stavu SVK DVB-T vzdávám jakékoliv další testy a označuji příjem K68 a K69 v mé lokalitě za nemožný. Vzhledem k terénnímu profilu, vysokému kanálu a malému výkonu to není až zase takové překvapení... 125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.
|
D2MAC
Registrace: 8/2004 Příspěvků: 2 003 |
| Stránka: 1 2 3 4 5 [ 6 ] 7 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 174 | |
|
|
@lanceDík :o) Abych se vrátil trochu k tématu,nevíš z jaké knihy je ten obr. dir. a prapůvodní netovární konstrukce síta,který jsi mi mailnul? |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 428 |
|
|
@davidkrizlumca neznám,to je kdo? Já su vždy a všude jen Xmux,jiný nicky neužívám. |
Xmux
|
|
@ Krížava vs. MagurkaNa Soláni jsem na vertik síto ulovil K68 ze směru Krížava i Magurka, Magurka o poznání slabší odpovídající větší vzdáleností Magurky a mírně nepříznivějšímu výšk profilu ale neřekl bych že Krížava je oproti Magurce nějak pozadu co se týče severozápadního směru na Ostravu. Akorát Ostraváci rozmazlení analog STV2 K35 250kW z Krížavy budou teď muset na K68 20kW vertikal trochu vyladit svote párátka :))) :)))Chtělo by to někoho z Ostravice nebo Frýdlantu n.O. aby to prubnul, jestli má K68 bude to z Krížavy |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 395 |
|
|
@Xmuxsorry moje chyba... Libca... :-) |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
|
|
@lancejaks je odlišil? jen směrem? co šilhání antény? boční lalok... jakou použils? |
davidkriz
|
|
RE: Negativní zkušenost s Krížavou K68Zdar synci,to se to tuna pekne rozjelo!Vypada to,ze se budou stavet dvojcata i ctyrcata:),zkratka necekana renesance v obdobi digitalu,s tim jsem subjektivne nepocital ani ve snu:).Tedy synci berte v potas tez vyborne amara rady "B" pri oprasovani znalosti,mam to kdesi vsecko na DVD ckach. |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
|
|
@davidkrizHele,Dejve, :o) dozvím se teda něco kloudnýho? :o) Procházka je podle jisté publikace tuším čtvrté nebo páte nejčastější jméno,resp. příjmení v republice,takže je nás dost a dost :o) akorát pořád nevím,jak jsi na tom s Jiřím.Znáte se nějak líp a víc? Ať tady nezaplevelujem fórum nebo nás D2MAC smázne :o) Mimochodem,má něco společného se stejnojmennou firmou? Myslím D2MAC? |
Xmux
|
|
@Xmux - direktoryTen obrázek mi poslal na mail jopo166 za což mu opakovaně dík, takže on bude vědět, já tipuju na Českého knihu ale starší vydání které nemám, já mám jen novější vydání z r. 1985 a tam jsou obr. a popisky síta trochu spřeházené a ty příd. direktory tam nejsou vůbec, všechno ostatní ale jinak odpovídá "stylu" té knihy tak proto tipuji. |
lance
|
|
@hdpeAnténní soustavy "chodí" na digitálu parádně.Dvě krátký yaginy,nel.nap. natupo,skoro malej zázrak.Ověřeno osobně dlouhodobě K66,1kW,145km. Teď už smutně ční na vrcholu stožáru :o( I to blbý síto,což je taky soustava,s přídavnýma dir. převálcuje colorku,alespoň co se týká K68,69,i když obě mají vrchol zisku na cca 750MHz. |
Xmux
|
|
RE: Negativní zkušenost s Krížavou K68No proste a jasne: Zazracne anteny neexistuji. Pamatuji si - kdysi znamy udelal antenu swan? na 6k. ve snaze vylepsit ORF1 a co cert nechtel - horsi vysledky nez s 12prvkovou Yagi. A kde neni signal ani svecena voda nepomuze. A kde signal je tam jde DVB-T na cokoliv. A nejake parametry jako smerovost, cinitel stojateho vlneni, cinitel zpetneho prijmu jsou pro DVB-T sumafuk. A kdyz uz neco tak jen zisk te anteny. |
Standa22
Registrace: 3/2009 Příspěvků: 363 |
|
|
@Xmuxznáme se jen tak jak se známe :-) osobně ne... a my 2 se nějak víc známe? :-)D2MAC tuším MAC soustavu taky nevyvinul :-D |
davidkriz
|
|
@davidkrizhele můžeš mít pravdu i s tím postranním lalokem, taky mám v hlavě malého brouka v tomhle směru, ale ty směry maxim z Krížavy a Magurky byla naprosto "přesné" s předpoklady podle mapy. Používám Tvoje stránky www.mapavysilacu.cz. Požil jsem obyč. síto otočené na vertikál, nevím jestli má v této pozici tak výrazný postranní lalok a musela by to být ale náhoda se shodou úhlu... ale možné to, je ruku si sekat nenechám :8) Jinak to směrové maximum takto otočeného síta je podle mé zkušenosti fakt ostré takže ten přesný směr se dá najít dost jemně. Ale psal jsem už tady že jsem použil pouze ukazatel signálu z STB takže žádné dBuV ode mně nemůžeš čekat ;) |
lance
|
|
RE: Negativní zkušenost s Krížavou K68tie rozmery direktorou pre sito som poslal z knihy TOMASA CESKEHO uvedene rozmery su aj v AR len presne neviem v ktorom mam vsetky AR ;) |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 794 |
|
|
@lanceprosím! mapavysilacu.cz není muj web! Autor je pan Jiří Procházka! Já jsem se jen vetřel :-) a pomáhám s administrací dat vysílačů. Nerad bych aby mu vznikla tímto újma. Je pravda, že na ně dávám často odkaz, ale to tehdy když to má účel. Nejsem autorem, není to můj projekt, všechno uznání patří autorovi! (ani netuším jak se něco takového naprogramuje :-)) |
davidkriz
|
|
@Xmuxdrobný dotaz - co znamená "...yaginy,nel.nap. natupo..." ? |
lance
|
|
@lancek té Krížavě/Magurce... každý má zkušenost se sítem vertikálně jinou, někdo říká super, jiný nejde. Osobně mám třeba svoji první zkušenost se sítem vertikálně(naležato) teprve pár dní dozadu (dřív jaksi nešlo kde), s Javorinou. Původně pevně horizontálně polarizované otočené přesně na Javorinu 12let na analog má v této konfiguraci výrazně silnější signál na k69 než to samé ale naležato (vertikálně) :-D Prostě divné... nevím proč... nepátrám po tom. Takže nic není vyloučeno :-) |
davidkriz
|
|
oprava @Xmuxyagina samozř.vím ale to "nel.nap. natupo..." |
lance
|
|
to lancepreklad: neladene, napevno, natupo - proste kdyby tam byla jedna tak to taky pujde a mozna i lip |
Standa22
|
|
RE: Negativní zkušenost s Krížavou K68Ladene patrove soustavy [dvou, ctyr] - v dobe analogu alchymie - v dobe DVB-T nesmysl a zbytecnost. |
Standa22
|
|
@lanceTaky bych to tak nějak viděl.A tím bychom se zase mohli alespoˇtrochu vrátit k tématu.Někdo tady,a nejen tady,napsal,že je to všechno jen duchařina. A co je vlastně podle něj ta duchařina? Jak jsem napsal někde výše,že je to duchařina a nějen laboratorní,to zjistili opravdu už strejdové Uda s Yagim.Nejvíc teda strejda Uda,ale nevděk světem vládne a Amerika se tady nejmenuje Kryštofie :o) to jen tak bokem. Ale řekněme,že strejda Český vymyslel,navrhnul nebo někde obšlehnul síto.Co je vlastně síto?Soustava 4 antén(neboť i dipól jest anténou)umístěných nad sebou. A ve zkratce,když je kladem nad sebe,zužujeme V diag.,H se nemění a naopak.Patrová soustava má laděné napájení.A teď se tu objevuje hned několik "duchařských" ale! Vrchol zisku na 750MHz by odpovídal vzdálenosti zářičů 20cm = lambda/2 ze 750MHz.To by šlo,vedení Lambda/2 transformuje impedanci 1:1,bez ohledu na imp. vlastní.Překřížení vodičů zajistí soufázové napájení horní a dolní dvojice zářičů. A už tu máme prvního ducha!Skutečná délka vedení na komerčním sítu je díky překřížení 23cm.Takže jsme trošku mimo.To bysme teda měli nějak duchařsky spojený dvě dvojice.Teď co s nima? Vzdálenost středních zářičů je taky 20cm,napáječ je připojen ve středu,takže by nám z toho hezky vycházela transformace impedance vedením lambda/4,jenže to už JE závislé na impedanci vlastní a sprůměrem a roztečí použitých vodičů už nám to ale vůbec neštimuje = další duch! další a největší duch je ten,že laděné napájení je laděné proto,že je kmitočtově závislé a nedá se použít širokopásmově! Ale další duch je ten,že zde je použito a nějak to v tom celém pásmu funguje :o) další duchy na jiných sítech bych ani třeba nepopisoval,jako že je napáječ připojen ne ve středu,ale spíš "ve čtvrtek,možná i pátek" viz třeba polská síta a přesto to nějak funguje.Ty impedanční poměry v celém pásmu musí být teda čertovina :o) A přesto to nějak funguje!!! Takže pánové,CO JE TO PODLE VÁS VLASTNĚ DUCHAŘINA,když ne tohle? |
Xmux
|
|
@StandaDík za vysvětlení, již chápu :razz:Ale dovolím si s Tebou částečně nesouhlasit: Je fakt že v digitálu je situace jednodušší - buď je signál dost dobrý nebo není dost dobrý R^ Rv neřeší se jak moc dobrý, prostě nad určitou hraniční úroveň je prostě perfektní obraz a je jedno jestli mám z antény 50 nebo 100 nebo 1000 dílků na měřáku. V analogu šlo o to furt něco zlepšovat - ducha jednoho, druhého , zrno... Jenže dnes zase ta patrová soustava kterou třeba já budu mít a soused ne rozhodne o tom kdo z nás bude mít mux XY v pohodě a kdo bude mít prd. V analogu jsme měli oba něco, já akorát v lepší kvalitě, v digitálu je rozdíl ano-ne. Konkrétně třeba já díky tomu že jsem si pohrál s anténou mám rel.stabilně k dispozici slabý Mux4 z Ostravy zatímco většina sousedů si troufám tvrdit o něm ani neví ani vědět nebude protože to je na hraně. Přitom každý druhý z nich má "placku" a Novu a CT1 by si mohli užít v HD (i když ten dat. tok pozemního HD není bůhví co tak rozdíl oprotim SD tam je) a mohli by to mít rel. zadarmo na 10 TV v baráku třeba. Toť můj názor :lookaround: |
lance
|
|
@davidkrizTo já jen tak,že v PV má pobočku firma D2MAC,něco přes ant. a sat. S JP se známe jen přes digtel a mail,zatím,snad pracujeme na osobním setkání :o) je to asi taky takovej blázen,co furt někde lítá s anténou,já nikde lítat nemusím,mám to všechno na střeše nebo v dílně,tak nějak oboustranně padnul návrh,že bysme občas mohli blbnout spolu a třeba by to přineslo trochu užitku i ostatním a nám trochu víc srandy :o) |
Xmux
|
|
RE: Negativní zkušenost s Krížavou K68Ducharina v DVB-T vymre - to je prosty fakt. Jestlize analog obraz mel treba pet duchu zrnel a jeste se pri vetrnem pocasi vlnil - digitalu DVB-T to nevadi - ten je odolny jak svina - neveril jsem tomu az jsem to videl. |
Standa22
|
|
@Standa22Vždyť nemusíme chodit daleko - toto vlákno je o tom jestli někdo - D2MAC (nebo já... :))) bude mít nebo nebude slovenský mux :) A z toho jak toto vlákno narostlo je vidět že spoustu lidí už - jak říká Saxon cit. "nebaví jen tupě montovat paraboly" Takže ať žije neškodná zábava - LOV DVB-T R^ Antény stále žijí R^ |
lance
|
|
@Xmuxchápu, dvě "P" jsou více jak jedno :-) Takže příbuzenský vztah nic... no už jsem se ho stejně zeptal :-D Uvidím co odpoví :-)Sranda musí byt... No to se holt někdo má, že má takové QTH že nemusí z baráku ;-) Jináč, o firmě D2MAC nic nevím, obávám se že kolega to má spíše z dřívější závislosti na Multiplexed Analogue Components systému ;-) už dle jeho podpisu o Eurocryptu... jooo kde jsou ty doby :-) |
davidkriz
| Stránka: 1 2 3 4 5 [ 6 ] 7 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 174 | |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|