Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Negativní zkušenost s Krížavou K68

Zejména pro nicky lance, davidkriz, Saxon, atd... zkrátka lidi zajímající se o dvb-t.

Vyhradil jsem si dneska dopoledne na testy.
Dlouhou supercolorku Emme Esse z Tipy jsem dal na vertikál a otočil na Krížavu. Signál jsem "měřil" po 18dB zesílení nízkošumem s Terozu a trojnásobném rozbočení. Na nejcitlivějším STB, co mám doma jsem zaznamenal nestabilní a mizivý náznak signálu. Není možné ani naskenovat stanice. Souřadnice, parametry místa příjmu a terénní profil, všechno je v uploadu.
Javorina taktéž bez signálu.
Za současného stavu SVK DVB-T vzdávám jakékoliv další testy a označuji příjem K68 a K69 v mé lokalitě za nemožný.
Vzhledem k terénnímu profilu, vysokému kanálu a malému výkonu to není až zase takové překvapení...

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC
Registrace: 8/2004
Stránka: 1 2 3 4 5 6 [ 7 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 174
Odpověď v diskusním vlákně

@lance

Ten závěr je krásný! A o tom to je! Že kdo doopravdy o tom něco ví nebo chce vědět, tak ho tupé montování parabol prostě nemůže uspokojit... ať si říká kdo chce co chce, ze satelitních fanatiků :-) Každé má svoje místo na slunci, ale vedle sebe, ne aby se to pořád přebíjelo.

davidkriz
Registrace: 8/2009

@Xmux

to jsi se asi spletl, znam v Prostejove v s e ch n y satelitaky a antenare osobne, zadna firma D2MAC tam neni a poslednich 20 let nikdy nebyla. Mozna 2MAX, ne? jinak ale nokii s D2MAC dekoderem jsme namontovali mraky :-)

joki
Registrace: 5/2007

RE: Negativní zkušenost s Krížavou K68

no aj taku parabolou 2,5m moze byt rieseny dx prijem no aj tam pre uspokojive vysledky sa pri druziciach ktore dostatocne nepokrivaju europu treba trosku pohrat napr.z nastavenim polarneho zavesu ;) z vlozenim polarizacnej dosticky pre kruhovu polarizaciu

jopo166
Registrace: 1/2009

@lance

Yaginy jsou u mě kanálové antény,postavené na daný kanál.Nel.nap. je neladěné napájení,u mě symetrizace sym.smyčkou a 2x koax libovolné stejné! délky.Natupo je paralelní spojení a přímé připojení svodu bez přizpůsobení,ztráta nepřizpůsobením cca 0,5dB.V tomto konkrétním případě pak následuje odlaďovač K29,46 a kan.zes.30dB,F1,5dB,pak 9m koax a kan.zes. 4xdutinový rezonátor 15db,F 4dB,pak sluč. a pak 8xrozb.,pak 5-15m rozvod a pak už jen stb či idtv.

Xmux
Registrace: 11/2009

@Standa22- duchařina

nevymře a nevymře :laughing: :laughing: :laughing: :laughing: opakuji - záleží na konkrétní situaci v místě, v mém případě K63 signál je "odolný" až do hranice kdy začne vypadávat třeba zrovna za jó blbého počasí (hustý sníh a pod.) nebo vlivem právě silného větru (mám úzkou směrovku na ne zrovna 100% pevném stožáru ...) A tady je ta duchařina - až to "vyduchařím" tak to bude stabilní furt :laughing: :laughing: aspoň doufám :-/ . Myslím, že prof. anténáři si u zákazníků moc hrát nebudou ale jsem přesvědčen že duchařina v principu nevymře, omezí se možná na nadšence a nebo na problematické lokality to je možné... je jiná doba - možnosti DVB-S aj. :-/

lance
Registrace: 10/2008

@jopo166

jasně, pravdu díš... ale řekni zodpovědně kolik je takových instalací percentuelně, proti těm "tupým nahozením skylinku" nebo něčeho podobného ;-) proti tomu pozemní příjem je vždy s čím si hrát a nad čím si cvičit hlavu. Kolik bastlířů nahodilo tisíce parabol na digiTV za pár stovek... jak opice... a taky se často nedostávalo signálu bo nevěděli ani co je to skew... ale prostě s romantikou pozemního lovení se to nedá srovnat.

davidkriz
Registrace: 8/2009

@standa22

Milý stando,tak se mi zdá,že si trochu protiřečíš :o) Ale to je celkem jedno.Kolik jsi těch anténních soustav postavil a úspěšně zrealizoval a kde? Ať už v analogu nebo dig.? Víš jaký je teoretický dosah signálu při určitém vys. výkonu,volné Fres. zóně a modulaci použité v dvb? Když už jsme na tom satelitním fóru,tak zvedni hlavu k nebu a můžeš si udělat jakou takous představu :o) Letí hodně daleko :o) viď? Po zemi se signál spíš rozmlátí o hóry a kopce,než se úplně vytratí. Jenže když tam přece jenom něco zústalo,to je ta výzva.Mě to s kol.+20dB ani neštěklo,při inverzi se to jednou chytlo,tak mě to taky chytlo,až sem to vypiplal.Já sem přijímal sk pilot,když 90% lidí v ČR ani netušilo,že nějaký dvb-t existuje :o) Na kosočtverečně uspořádaný síta s dir. na rot. s 2xBFR90 jsem jel u bývalýho tchána rak. + pol. 6 let a to jedno síto mám dodneška.Sem k nám přijedou ant.firmy s Telemanem a logárem,vylezou na střechu a řeknou hády slabý,preecho z mikulova,kojál silnej jak sviňa,kupte satelit,sbalí pětikilo a jdou o dům dál. Jenže všechny 4 muxy tady nahoře jedou parádně a z jednoho směru! Stačí k tomu dlouhá kolorka(která má zrovna tak vhodný diagram,že ten děvín padne do minima) a jednost.zes s BFR a jednoduchým odl. K29,46. Při kabeláži 15m a dvojím roz. mat. náklady max.2000Kč.Jenže drtivá většina těch montérů možná ani neví,jak který diagr. u které antény vypadá,jak by to taky mohli vědět,když se k tomu dá dopídit jen vlastní praxí a taky je lepší za hoďku namontovat sat,vzít 1500 a frčet na další štaci.

@joki

S tím 2MAX jsi to trefil,nějak mě to splynulo v jedno.

@jopo166

Však mi víme,že na nebi jsou stejní blázni jako na zemi a to je přece dobře,ne? Každému co jeho jest a kdo neplácá nesmysly,může přinést něco ke prospěchu všem :o)

Xmux
Registrace: 11/2009

co poviete na tuto antenu???: http://www.telmor.pl/pl/offer/162 dobnu antenu vyrabala gamatea plzen pod oznacenim pba 21-60

jopo166

K problematice vhodných antén na vysoké kanály jsem založil samostatné téma: https://www.parabola.cz/forum/topic-44270/
Jmenovitě mě teda zajímá vysoký zisk, protože jsem na Moravě a potřebuju signál z Javoriny.

Aley
Registrace: 2/2009

to Xmux

Jak pises: volné Fres. zóně... A pak dole: Jenže všechny 4 muxy tady nahoře...
No a o to presne jde: kdyz si nahore. A to ja nejsem. Na Vysocine jeste kopce k tomu. Takze treba spatny prijem tady v okoli "dole" [kdyby nebyli prevadece na CT1, CT2, Nova nebo nekde KTV]: Vir, Ujcov, Svarec, Stepanov, Nedvedice, Pernstejn, Rozna - ted asi jak u koho OK 29k Kojal. Perfektni prijem - obce jsou "nahore": Vestin, Rovecne, Sulkovec, Polom, Bysovec, Karasin, Zdanice - i ORF a Slovensko. Nyklovice - Polaci. A to mas okruh cca 20km s velmi rozdilnymi podminkami. Jak jsem napsal uz driv: kde NENI SIGNAL ani svecena voda nepomuze. A neznam mista kde by to "nahore" neslo - mozna snad nejaka zastavba ve mestech.

Standa22
Registrace: 3/2009

@jopo166

k tomu hybridu na obrazku http://www.telmor.pl/pl/offer/162
ti mohu rict jen jedno : To n e n i antena a v podstate nic co je made in polsko s antenou ma malo spolecneho. Je to asi jako srovnani trabanta a mercedesu, oba vozy maji kola volant a jedou na benzin.

Kua chlapi uvedomte si ze fyzika je jen jedna a pokud vyrobce anten ji uz ani pri kopirovani anten nerespektuje (protoze se ted uz nic nevymyšli), tak se nesmite divit. Jde tu spise o zisky - fascinuje me , co se nyni pod oznacenim antena prodava a hlavne v krasne leskle kartonove krabici s napisy DVB-T a HDTV ready :-) Bohuzel mnoho lidi uz zde na foru nepamatuje loveni Vídní a polských programů u nas na Morave, a presto i v te době, kdy bezne v obchode byly k dostani kvalitni chlumecke anteny, se doma na kolene vyrabely antenni sestavy , bylo to o necem jinem.A hlavne na to bylo dostatek casu.
Ted na to maji cas uz jen fandove a nadsenci, co to maji jako vedlejsak a zivi se necim jinym, a protoze hodne dobrych antenaru uz je v duchodovem veku, tak je to na nich. Drzim jim palce a preji do dalsich let hodne ulovku.

joki

Tak,tak takove dvojce / ctyrce ze 17 prvkovych YAGIN na K24 a k tomu predzesilovac s CF300, umoznily vetsinou sledovatelny ,barevny (PAL) obraz ORF 2 ve vicero lokalitach i v OVA (napr.Vyskovice,Dubina...).

hdpe
Registrace: 11/2007

Chlapi někomu k68 jde někomu nejde.Tak už přestante otravovat vědeckyma řečma

miku
Registrace: 10/2007

Námestovo-Magurka

..tak dnes som si nasiel kus casu a testol som signal v okoli vysielaca Magurka-Namestovo a vysledok prijem dvb-t na k68 je do 5 km od vysielaca od 7 km mi nepomohla ani colorka s ALEXI 27dB teda vysielac Namestovo dalkovy prijem nehrozi, je to len pre mesto, som tam haloval, tak ze vraj az 1,8 kW vykon a pokrytie cela orava a este sa aj so mnou pastikar hadal ze na 100% ide vsade - zabudnite na to ak byvate dalej ako 7 km ;)

mrdek
Registrace: 1/2006

Námestovo - Magurka.

Já to chytám ve vzdálenosti 100km od vysílače v Ostravě a kamarád taky!

cha-cha

Námestovo-Magurka

..chytas k68 Zilina - Krizava ;) tu chytam aj ja ;) no to Námestovo urcite nie :)

mrdek
Registrace: 1/2006

Podle směru příjmu to je Námestovo, Krížavu mi stíní Lysá Hora! Dělal jsem si terénní profil i na webu "mapyvysílačů" a podle azimutu a orientace to přesně "zapadá" pro Námestovo! Když anténu natočím na Krížavu, tak mám nulový signál!

cha-cha

cha-cha

Prozradiš co maš za antenu?Ja to chytam na okaji udržitelnosti-mala kolorka.

radakrtek
Registrace: 12/2006

Mám zatím jen mou "měřící" LP45F na balkóně v desátém patře (z estetických důvodů nemůžu použít nic většího, pár bývalých bolšanů by řvalo cosi o hýzdění domu), ale hned jak to bude možné chci testnout IKUSI Flash HD, ta by rozměrově mohla ještě z výše zmíněných důvodů vyhovovat. Samozřejmě anténa je ve V polarizaci. Pokud ji otočím na H pol., tak z vysílače Námestovo chytám na K46 v analogo Markízu, která zde vysílá výkonem "pouhých" 50W ERP... ;) Jinak jsem stejnou anténu (LP45F) instaloval u kamaráda na provizorní anténní držák u okna a bez problému mu to hraje už víc jak týden. Bydlí kousek ode mě v jedenáctém patře a k tv má asi 4m koax. kabelu.

cha-cha

Ok diky ta ma kolorka ta už dostala zahul-je to takova na pruzkumy,když jsem bydlel v Beskydech bylo tam lepši použit sito-budu to muset vyzkoušet.Mam tu ještě matela 19-no ale to bych odstřih cely barak tak budem kutit.Diky za info.

radakrtek
Registrace: 12/2006

Colorka.

Pokud vím, tak se tady v diskusi probíralo, že Colorka už není na tento K68 vhodná, protože její zisk prudce klesá od K65, takže možná proto máš příjem "na hraně"! Chce to zkusit nějakou anténu, která má zisk zaručen až do K69 (např. IKUSI Flash HD, Maximum 2000 apod.).

cha-cha

Off Topic

Odkazy na web moc nedávám a to především z důvodu, že musím zjistit, zda má vůbec smysl tento velice specifický web provozovat. Zatím se zdá, že ano :8)
Jakékoliv komentáře k aplikaci jsou vítány.

Autor www.mapavysilacu.cz

JPJP
Registrace: 5/2009

tu som nasiel nejaku antenu na dvb-t plus program pre prepocet: http://www.pokusy.chytrak.cz/projekty/dvbt.htm

jopo166

kedy bude pridana MARKIZA do muxu na slovensku???

kedy bude pridana MARKIZA do muxu na slovensku???

jopo166
Stránka: 1 2 3 4 5 6 [ 7 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 174

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra