Quantcast

Další DVB-S2 transpondér pro Canal Digitaal v provozu

| Martin Vyleťal | tisk

Společnost M7 Group, provozovatel satelitní placené televize Canal Digitaal, uvedla do provozu nový DVB-S2 transpondér pro svoji službu Canal Digitaal. Multiplex obsahuje další stanice ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Nový DVB-S2 multiplex zatím obsahuje 4 programové služby RTL7 HD, RTL5 HD, Net5 HD a kombinovaný kanál Veronica HD (večer) a Disney XD HD (přes den). Všechny tyto stanice vysílají stejný obsah jako v SD verzích. Liší se obrazovou kvalitou. Signály stanic jsou kódované systémem Mediaguard 2.

Paket ještě počítá s přidáním dalších dvou HD programů. Dvě pozice jsou označeny TEST1 HD a TEST2 HD. Zatím ale nejsou v provozu (bez datového toku).

Canal Digitaal v poslední době výrazně investoval do zavádění vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Před 2 měsíci spustil DVB-S2 transpondér pro SD a HD programy (freq. 12,128 GHz, pol. V, 23,5°E). Na konci minulého měsíce provedl změnu v šíření SD programů, které převedl do úspornějšího kompresního formátu MPEG-4 vysílané nově v DVB-S2 multiplexu (freq. 11,739 GHz, pol. V, 23,5°E), což zároveň umožnilo na transpondér přidat i dva HD programy. Po krátké době přichází s dalším DVB-S2 transpondérem.

technické parametry:

Astra 1G (23,5°E), freq. 12,187 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/QPSK





Reklama




Vybrané články