Quantcast

Přeladění analogových převaděčů ČT

| redakce | tisk

Kvůli vzájemnému rušení s digitálním vysíláním Česká televize k 10. 9. 2010 přeladí analogové převaděče ČT2 v Peci pod Sněžkou a Jánských Lázních. 3. 9. 2010 přeladila také analogový převaděč ČT1 ve Velké nad Veličkou.

ČT2 Pec pod Sněžkou a ČT2 Jánské Lázně
Na vysílači Trutnov - Černá hora v závěru srpna 2010 začalo digitální zemské vysílání sítě 3 s komerčními TV stanicemi, a to na 60. kanálu dle kmitočtového přídělu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Kontrolní měření potvrdila předpoklad, že se digitální signál sítě 3 z Černé hory vzájemně ruší s analogovým zemským vysíláním ČT2 na 60. kanálu z převaděčů v Peci pod Sněžkou a v Jánských Lázních. Česká televize nechce, aby diváci v uvedených městech čelili nečekanému předčasnému konci analogového vysílání, proto oba analogové vysílače ČT2 malého výkonu prozatím nevypne, ale přeladí na náhradní kmitočty.

Během pátku 10. září 2010 bude analogový převaděč ČT2 Pec pod Sněžkou přeladěn z dosavadního 60. na 56. kanál.

Rovněž 10. 9. 2010 se změní vysílací frekvence na analogovém převaděči ČT2 Jánské Lázně, a to ze současného 60. na 54.

Přeladění si vyžádají krátké výluky vysílání. Diváci přijímající ČT2 z analogového převaděče v Peci pod Sněžkou nebo Jánských Lázních budou následně muset na svých přijímačích přeladit předvolbu, pod níž mají druhý program České televize uložený. Není vyloučeno, že některé systémy individuálních a zejména společných televizních antén (STA) bude potřeba odborně upravit.

Přeladění analogových převaděčů ČT
▲ Přeladění analogových převaděčů ČT

ČT1 Velká nad Veličkou
V pátek 3. září 2010 Česká televize přeladila také analogový převaděč ČT1 ve Velké nad Veličkou (z 35. na 34. kanál). U něj bylo kontrolním měřením potvrzeno předpokládané vzájemné rušení s analogovým vysíláním ČT1 z vysílače velkého výkonu Hodonín - Babí lom. Ten byl na 35. kanál přeladěn kvůli vzájemnému rušení s nově spuštěným digitálním vysíláním sítě 1 z kót Zlín - Tlustá hora a Valašské Klobouky - Ploštiny.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články