Quantcast

Kartel výrobců obrazovek: Firmy se odvolaly

| redakce | tisk

Výrobci televizních obrazovek, kterým v září antimonopolní úřad (ÚOHS) uložil pokutu v celkové výši 51,787 milionu korun se proti tomu odvolaly. Šlo o nejvyšší sankci, kterou letos ÚOHS letos udělil.

Úřad sankcionoval celkem 5 firem. Odvolal se i firma Philips, jejíž pokuta byla už promlčená. Proti rozhodnutí neprotestují pouze LG Electronics a Samsung, který antimonopolnímu úřadu kartel nahlásil. Případem se bude nyní zabývat předseda ÚOHS a také rozkladová komise. Druhostupňová řízení trvají obvykle několik měsíců.

Samsung SDI Co., Ltd., Chunghwa Picture Tubes, Ltd., Koninklijke Philips Electronics N.V., Technicolor S.A., Panasonic Corporation, MT Picture Display Co., Ltd., Toshiba Corporation a LG Electronics, Inc. plnily mezinárodní kartelovou dohodu na trhu barevných obrazovek (CPT) pro televizory v letech 1998 až 2004. Firmy se na kartelu podílely po různou dobu, což antimonopolní úřad při stanovení pokut zohlednil.

Nejvyšší pokuta byla vyměřena společnosti Technicolor - 13,858 milionu korun. Dále Toshiba Corporation má zaplatit 11,726 miliónu korun, Panasonic Corporation 10,373 miliónu korun, MT Picture Display 9,43 miliónu korun, Chunghwa Picture Tubes 6,4 miliónu korun.

Pokuty mohly být ještě vyšší. Úřadu se nepodařilo prokázat existenci dohod o rozdělení, omezení nebo kontrole výroby a rozdělení trhu v oblasti barevných obrazovek pro televizory.

zdroj: Novinky.cz, ČTK





Reklama




Vybrané články