Quantcast

TVP zavádí audio description

| redakce | tisk

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) jako první televize v zemi odvysílá 13.6.2011 pořad s audio description. Půjde o další audio track obsahující zvukový popis pro nevidomé.

Zatím žádný jiný polský vysílatel nevysílá pořady s audio description. Zvukový popis není nic nového pro TVP. Od června 2007 poskytuje veřejnoprávní vysílatel mnoho hodin obsahu s audio description na internetu.

Novinkou TVP je vysílání zvukového popisu v rámci standardu digitálního vysílání. První pořad pro nevidomé Tajemnica twierdzy szyfrów odvysílá TVP1 dne 13.6.2011 ve 22:35.

Audio popis je určen pro zrakově postižené a obsahuje popis obrazových informací jako je popis prostředí či postav. Nevidomým divákům umožňuje sledovat film a pochopit, co se děje na obrazovce.

Audio description (AD) bude provozováno na druhé audio stopě a pro sledování s AD je potřeba provést změnu audio tracku na set top boxu. Služba bude dostupná jen v rámci digitálních distribucí (satelitní platformy, kabelové sítě, DVB-T).

Podle novely mediálního zákona, která vstoupila v platnost 23.5.2011, musí vysílatel poskytovat 10 procent vysílacího času za kvartál s výjimkou reklamy a teleshoppingu pořady pro osoby se zrakovým nebo sluchovým postižením. To zahrnuje audio deskription, titulky a překlad do znakového jazyka. Očekává se, že i další polské televize s rozšiřováním digitálního vysílání postupně zavedou zvukový popis.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články