Quantcast

23,5E: Frekvence s ČT a Prima Family možná změní FEC

| Martin Vyleťal | tisk

Transpondér s programy České televize (ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24), Prima Family, TV Noe a rozhlasovými okruhy Českého rozhlasu (ČRo) a Rádiem Proglas na 23,5°E čeká v dohledné době stěhování na nový satelit Astra 3B. A některé diváky satelitních služeb Skylink a CS Link možná i přeladění set top boxu.

"V průběhu květen - 30. červen 2012 bude převedeno SD vysílání programů ČT1, ČT2, ČT24 a ČT 4 Sport ze satelitu Astra 3A na satelit Astra 3B," uvedl Rudolf Pop, ředitel techniky České televize. "Jednání zatím nejsou ukončena, vše ale směřuje k požadavku zachování frekvence i na nové pozici, může ale dojít ke změně parametru FEC," připouští Pop.

"V tomto případě bude záležet na typu přijímače, zda zvládne přizpůsobit nový parametr automaticky (pak přeladění není nutné), či bude vyžadovat ruční zásah," vysvětluje.

Multiplex aktuálně pracuje na družici Astra 3A (23,5°E) s parametry: kmitočet 12,525 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK. Změnou FEC například na 5/6 by došlo ke zvýšení celkové kapacity multiplexu o více než 4 Mbit/s, což je prostor, který ČT může využít pro plánovaný kanál pro děti a mládež ČT3.





Reklama




Vybrané články