Quantcast

Rusko: Od ledna 2015 zákaz reklamy na placených TV

| redakce | tisk

V Rusku začne platit chystaný zákon zakazující reklamu na placených stanicích. Ruský prezident Vladimír Putin včera podepsal zákon, který zakazuje reklamu na placených televizních programech. Nový zákon vstoupí v platnost 1.1.2015.

Novánkou zákona „O reklamě“ bude zákaz šíření reklamy na televizních stanicích, které jsou přístupné na základě poplatku a (nebo) s využitím technického zařízení dekódování. Zákon schválila Státní duma a Rada federace začátkem července tohoto roku.

Podle zákona se tento požadavek nevztahuje na celostátní veřejné televizní kanály a také i televizní stanice distribuované prostřednictvím pozemního vysílání. Znamená to, že reklama je zakázána na placených kabelových a satelitních programech, stejně tak i na stanicích, které vysílají na internetu.

Roscomnadzor, který dohlíží mimo jiné na média, sestavil seznam 1400 placených televizních programů, kterých se bude týkat změna legislativy a tedy zákaz šíření reklamy. Zhruba 300 kanálů je federálních a vysílá se na většině území Ruska.

Proti zákonu se vyslovila Rada prezidenta pro lidská práva (SPCH). Podle jejich názoru může schválený zákon přinést zvýšení cen předplatného pay-tv ale také ukončení provozu řady televizních stanic. Některé stanice používají kombinovaný model financování - vedle příjmu z poplatků od abonentů je provoz stanic financován i reklamou.

zdroj: lenta.ru





Reklama




Vybrané články