Quantcast

Rada obhájila svá rozhodnutí před správními soudy

| redakce | tisk

Nejvyšší správní soud ČR v červenci 2014 definitivně potvrdil pokutu ve výši 400 000 Kč, která byla uložena zadavateli obchodního sdělení GREEN - SWAN PHARMACEUTICALS CR, a.s. za odvysílání reklamy na produkt GS Condro Forte.

V reklamě na tento prostředek jsou deklarovány léčebné účinky doplňku stravy, a to ve vztahu k obtížím a onemocněním pohybového aparátu. Toto mediální sdělení je navíc podpořeno zmínkou, že uvedený přípravek doporučuje společnost, která se zaobírá léčbou bolesti způsobené artrózou, což vyvolá u diváka oprávněné spotřebitelské očekávání, že výrobek má účinek vztahující se k projevům onemocnění artrózou a zejména pak k bolesti. Tím dochází k uvádění spotřebitele v omyl přisuzováním potravině vlastností prevence, ošetřování, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění.

Nejvyšší správní soud ČR v červenci 2014 zamítnul kasační stížnost stěžovatele Český rozhlas proti rozsudku Městského soudu v Praze, kterým byla zamítnuta žaloba proti rozhodnutí Rady, jímž byl udělen předchozí souhlas se změnou obchodního podílu ve společnosti provozovatele BBC Radiocom (Praha) s.r.o. ze společnosti BRITISH BROADCASTING CORPORATION na společnost Lagardere Active ČR, a. s. Správní řízení o změně obchodního podílu ve společnosti provozovatele BBC Radiocom (Praha) s.r.o. je tak ukončeno a rozhodnutí Rady bylo správními soudy potvrzeno.

Městský soud v Praze pak také v červenci 2014 zamítnul žalobu provozovatele BBC Radiocom (Praha) s.r.o. proti rozhodnutí Rady o uložení pokuty ve výši 100 000 Kč, pro porušení licenčních podmínek (nezařazování programových bloků dodávaných Českým rozhlasem). Městský soud v Praze, v souladu s názorem Rady, vyhodnotil podmínku zařazování programových bloků dodávaných Českým rozhlasem jako část licenčních podmínek (programové a vysílací schéma) jejichž dodržování je povinné, nikoli jako možnost, jejíž využití závisí na vůli provozovatele. Stejně odmítl také výklad žalobce, že tato podmínka zanikla v důsledku novelizace vysílacího zákona zákonem č. 196/2009 Sb.

zdroj: RRTV





Reklama




Vybrané články