Quantcast

Konec FTA programů France 2, France 3, France 5 a France O na 5W?

| redakce | tisk

V úterý 1. března 2016 se na satelitu Eutelsat 5 West A 5°W) objevila nová distribuce programů France 2, France 3, France 5, France O a LCP v SD rozlišení. Programy na nové frekvenci se vysílají v SD ale od počátku jsou zakódované systémem Viaccess pro potřeby FTV (free-to-view) platformy Fransat.

Výše uvedené stanice se doposud vysílaly v MPEG-2/SD rozlišení z jiného multiplexu a FTA. Blíží se konec příjmu FTA programů francouzské veřejnoprávní France Télévision?

Trvalá souběžná distribuce programů FTA a kryptovaně z jedné pozice nemá prakticky žádný význam a proto může dojít k ukončení souběhu a zastavení FTA distribuce veřejnoprávních kanálů. Změna může proběhnout 5. dubna 2016, kdy dochází ke změnám v pozemní terestrické televizi ve Francii.

Konec FTA distribuce stanic France Télévision by byla špatná zpráva pro zájemce o programy ve francouzštině. Vedle bohaté nabídky programů na pozici 5°W je možné sledovat na 9°E i švýcarské mutace francouzských komerčních stanic jako TF1, M6 a W9. I na pozici 9°E může brzy dojít ke změně s uvedením satelitu Eutelsat 9B do komerčního provozu. Nová družice Eutelsat 9B je vybavena regionálními svazky, které mohou znemožnit příjem některých programů v regionu střední Evropy.

technické parametry - France 2, France 3, France 5 a France O:

• Eutelsat 5 West A (5°W), freq. 11,554 GHz, pol. V, SR 29950, FEC 7/8, DVB-S/QPSK, CA Viaccess 4

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články