Quantcast

Německé komerční televize na satelitu jen jako placené?

| redakce | tisk

Německo koncem března letošního roku přešlo z DVB-T na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2. S přechodem na nový standard se mění i způsob poskytování komerčních programů.

Komerční televize jsou v DVB-T2 šířeny v HD rozlišení a zákazníkům budou poskytovány jen po úhradě tzv. servisního poplatku. Privátní televize se tak stávají placenými programy.

Podobně jako na klasickou pozemní anténu chtějí provozovatelé komerčních stanic zpoplatnit příjem svých programů na všech distribučních platformách. Na satelitu vysílají německé komerční stanic v SD i HD rozlišení. SD signál je nekódovaný ( FTA), zatímco HD verze je zpravidla zakódovaná a dostupná po úhradě tzv. servisního poplatku provozovateli platformy HD+.

Provozovatelé komerčních televizí údajně chtějí urychlit vypnutí SD distribuce na satelitu Astra. Podle mediálních zpráv vznikla pracovní skupina veřejnoprávního vysílatele s dvěma hlavními privátními skupinami ProSiebenSat.1 a Mediengruppe RTL. Veřejnoprávní televize ARD a ZDF existenci pracovní skupiny popřely.

Z ekonomických důvodů německý úřad KEF (Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs) chce, aby veřejnoprávní programy skončily na satelitu v SD již v roce 2019, zatímco komerční mají pokračovat v SD distribuci až do roku 2022.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články