Quantcast

Přírodovědný cyklus Magické hlubiny na ČT2

| redakce | tisk

Zákoutí bohatého vodního světa v České republice představí nový šestidílný cyklus Magické hlubiny. Nejtypičtější a zároveň nejkrásnější typy krajin, které jsou úzce spojené s vodou, divákům představí moderátorka Lucie Výborná na ČT2 od 25. dubna vždy ve středu od 21.30 hodin.

Voda je jeden z největších darů, který nám byl svěřen. Během putování po české krajině jsme sledovali, co všechno ona sama a s ní spojený život dokáží během jednotlivých ročních období. Jak hluboce je voda spojena s krajinou a zároveň, jak široce člověk zasahuje do její přirozenosti. Chtě nechtě tak vzal na sebe odpovědnost za její osud, a to není pro lidstvo právě jednoduchý patronát," říká režisér Pavel Jirásek.

Cyklus vznikal více než dva roky. Diváci s Lucií Výbornou sestoupí z vrcholků hor od křišťálových pramenů až k tajuplným tůním lužních řek. Budou se potápět nejen v přehradách, ale poznají i vzácné rybníky, v nichž je voda nezkalená bahnem a sinicemi. V kamenolomech, pískovnách a rekultivacích hnědouhelných dolů budou zkoumat fascinující návraty rostlin a živočichů do člověkem přetvořené krajiny. A nevynechají ani podzemní říčky v jeskyních, propasti s krasovými jezírky, ledovou i kamennou výzdobu do temnoty ponořených dómů.

Přírodovědný cyklus Magické hlubiny na ČT2
▲ Přírodovědný cyklus Magické hlubiny na ČT2

Neviditelný svět pod hladinou je křehký, nejrychleji a nejzřetelněji odráží změny životního prostředí. A to jak v negativním smyslu, tak i v pozitivním: právě ve vodních biotopech lze snadno sledovat, jak devastace krajiny přímo snižuje populace vzácných organismů, ale zároveň jak je příroda silná a jak sama dokáže vyléčit rány způsobené člověkem, pokud je jí dána šance.

Nejkrásnější místa jsou jeskyně, Macocha je rozhodně největší přírodní chrám, jaký máme. Ale velmi dobrou zprávou je, kolik lidí vynakládá úsilí a snaží se o vodu v Česku pečovat. Když jsem viděla, jak nenápadně pracují, zatímco my do vody lijeme prací prášky s fosfáty, tak se mě to hodně dotklo. Nyní si na to dávám velký pozor a snažím se v rámci drobné osvěty působit na své přátelé a známé,“ říká moderátorka Lucie Výborná.

Dnes jsme zvyklí vídat spoustu přírodopisných či cestovatelských dokumentárních filmů z celého světa, a tak mnohdy víme více o korálových útesech či želvím putování mořských karet, ale netušíme, jaké dobrodružství je skryto ve strouze za naší zahradou,“ podotýká režisér Pavel Jirásek a pokračuje: „Samotné nás překvapovalo, jak je život v českých vodách bohatý a jak je estetický. Naše příroda pod hladinou je krásná, i když jinak než dokonale průhledné korálové moře. Mírně či více zakalená voda má v sobě více tajemství a magie. Když se proplétáte zatopeným lesem či mezi lekníny pod hladinou a nevíte, zda příští okamžik nebudete stát tváří v tvář velkému sumci, je to, jako byste se vnořili do pohádky.





Reklama




Vybrané články