Quantcast

Satelit AngoSat 1 ztracen, chystá se AngoSat 2

| redakce | tisk

První angolský telekomunikační satelit AngoSat 1 byl úplně ztracen, informovala o tom Izvestija na základě informací získaných ze zdrojů z oboru. Po opakovaných pokusech o navázání plného připojení a obnovy kontroly nad angolským satelitem odborníci dospěli k závěru, že zařízení je nepoužitelné.

Majitel satelitu AngoSat se zatím oficiálně k tomuto tématu nevyjádřil.

Odborníci se pokoušeli obnovit komunikaci se satelitem AngoSat 1 od konce prosince loňského roku až do poloviny ledna. V dubnu se objevily zprávy, že z družicí se nepodařilo dosáhnout plné komunikace. Agentura Roskosmos nicméně uvedla, že "je příliš brzy na to, abychom dospěli k nějakému závěru, protože program satelitu AngoSat ještě nebyl zahájen".

AngoSat 1 byl vynesen 26. prosince 2017 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu za pomocí nosné rakety Zenit. Po separaci satelitu od horního bloku byla komunikace se satelitem ztracena. Družice byla pojištěna na 121 milionů dolarů.

AngoSat 1 měl poskytovat televizní signály na území Angoly a v dalších zemích afrického kontinentu. Družici vyrobila RKK Energia a je vybavena komunikačními zařízeními společnosti Airbus. AngoSat-1 měl fungovat na pozici 14,5°E. Měl poskytovat 16 transpondérů v C a šest v Ku pásmu.

Rusko a Angola zároveň zahájily jednání o zahájení výroby nového satelitu AngoSat 2, které by měly skončit v květnu letošního roku. Jednání o druhé družici byly zahájeny již v únoru.

zdroj: satkurier.pl + Izvestija + cableman.ru





Reklama




Vybrané články