Quantcast

Vypínání DVB-T začne v Praze a ve středních Čechách

| redakce | tisk

Již za necelé tři měsíce začnou v Česku další změny v digitálním pozemním vysílání. Dne 27. listopadu 2019 ve 23:59 hodin společnost České Radiokomunikace (ČRa) ukončí provoz některých původních DVB-T vysílačů.

K uvedenému datu se odmlčí multiplex 1 z vysílačů Praha - město (Mahlerovy sady) a Praha - Cukrák. Pro obyvatele hlavního města a části středních Čech tak skončí možnost příjmu programů veřejnoprávní České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) v DVB-T. Neznamená to, že od 28. listopadu 2019 diváci v uvedeném regionu nenaladí programy ČT v DVB-T. Situaci mohou diváci dočasně vyřešit přesměrováním antény na některý jiný vysílač v okolí - ve středních Čechách například na vysílač Votice - Mezivrata, který bude vypnut až začátkem ledna 2020. Přesměrování antény je ale dočasným řešením. Postupně budou vypnuty všechny DVB-T vysílače a to jak multiplexu 1, tak i dalších sítí.

Ve středních Čechách bude DVB-T multiplex 1 dostupný i po 27. listopadu. V provozu zůstane zmíněný vysílač Votice, který pracuje v SFN síti s vypínanými vysílači.

Do signálu multiplexu 1 bude po dohodě s ČT vložena informace o plánovaném vypnutí vysílačů Cukrák a Žižkov na K53. Informace se bude zobrazovat i divákům vysílače Votice, kterých se vypnutí v první fázi týkat nebude.

V lednu se k vypínání přidají i DVB-T multiplexy s komerčními programy. Vypínání DVB-T skončí v polovině roku 2020. Od 1.7.2020 budou v Česku v provozu čtyři celoplošné DVB-T2 sítě pojmenované multiplex 21 až 24.





Reklama




Vybrané články