Quantcast

ČRa: Do DVB-T2 muxu se vejde 7 HD programů i 3 UHD stanice

| redakce | tisk

Terestrické multiplexy jsou technicky schopné nabídnout i programy v dalších generacích obrazového formátu. Vedle stanic ve vysokém rozlišení (HDTV) také programy v Ultra HD ve formátu 4K.

Do jednoho DVB-T2 multiplexu se podle propočtů společnosti České Radiokomunikace (ČRa), jednoho z provozovatelů pozemního vysílání, vejde až 7 televizních programů ve full HD rozlišení nebo až 3 programy ve 4K. To je ovšem teorie. Reálně o distribuci programů v HD rozlišení příliš velký zájem není. Ve full HD vysílají všechny programy ČT (tj. ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT24 HD, ČT:D HD/ČT art HD) a po spuštění finálních sítí v HD ready kvalitě (1440x1080) také stanice Barrandov HD a Seznam.cz TV HD. Ostatní vysílatelé nemají o bezplatné HD šíření zájem.

V minulých měsících probíhaly HD testy programů Prima Comedy Central HD a JOJ Family HD v celoplošné distribuci přechodového DVB-T2 multiplexu 13 (PS13) a regionálně šířené V1 HD a Polar HD u konkurenčního operátora Digital Broadcasting. Tyto programy v tichosti přešly z HD do klasického SD rozlišení. Ochutnávka lepší kvality tak skončila.

HD distribuce je doménou placených služeb. Řadu HD programů ale může divák sledovat zcela zdarma přes satelit.





Reklama




Vybrané články