Quantcast

Eutelsat 7A zaparkován na 59,7E

| redakce | tisk

Telekomunikační družice Eutelsat 7A francouzského operátora Eutelsat dokončila přesun na novou orbitální pozici. Aktuálně se nachází na 59,7°E, odkud bude patrně poskytovat nové služby.

Eutelsat 7A původně sloužil na pozici 7°E. Na této pozici skončil po uvedení nového satelitu Eutelsat 7C do komerčního provozu. Eutelsat 7A proto mohl najít uplatnění na nové pozici.

Družice pod bývalým názvem Eutelsat W3A byla vynesena v noci na 16. března 2004 nosnou raketou Proton. Satelit od svého uvedení do provozu poskytoval služby z jediné orbitální pozice - 7°E.

Eutelsat W3A má celkem 58 transpondérů (v provozu může mít jich současně 50). Družici na bázi platformy Echostar E3000 dodala francouzská firma EADS Astrium. Očekávaná životnost byla 15 let. Satelit je tak teoreticky na konci své původně plánované životnosti. Nicméně může mít dostatek paliva pro poskytování služeb v dalších měsících a možná i letech.

Poblíž nové pozice satelitu Eutelsat 7A se na 60°E nachází družice Intelsat 33e amerického satelitního operátora Intelsat.





Reklama




Vybrané články