Quantcast

Turecko: Tři nové satelity na orbitu do roku 2022

| redakce | tisk

Turecko bude mít do tří let ve vesmíru tři nové komunikační satelity. První z nich Türksat 5A bude vynesen v posledním kvartále tohoto roku. Další komunikační družice Türksat 5B bude vynesena ve druhém čtvrtletí roku 2021 a Türksat 6A v roce 2022.

Turecký Ministr dopravy a infrastruktury Adil Karaismailoğlu, který navštívil sídlo Türksat Gölbaşı, uvedl, že Turecko za pomocí nových komunikačních satelitů zaujme své místo v oblasti přenosu vizuálních, hlasových a digitálních dat.

"Ve stém roce výročí Turecké republiky zaujmeme místo mezi TOP 10 zeměmi, které vyrábějí komunikační satelity," zdůraznil ministr.

Türksat 5A je DTH a širokopásový satelit s kapacitou v Ku pásmu. Kosmický aparát bude zaparkován na nové pozici 31°E, odkud bude pokrývat Turecko, region MENA a široké regiony Afriky. Satelit bude šířit televizní služby a zlepšovat širokopásmové služby.

Karaismailoğlu připomněl, že smlouva na výrobu satelitu Türksat 6A byla podepsána 15. prosince 2014 a uvedl, že tento projekt je výsledkem společné práce ministerstva, Turksatu a organizací jako TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN a CTech.

Satelitní operátor Türksat uzavřel první tři měsíce roku 2020 s provozním ziskem 101 milionů tureckých lir (cca 353,5 milionů korun). Türksat aktuálně poskytuje služby ze satelitů Türksat 3A, Türksat 4A (oba 42°E) a Türksat 4B (50°E).

zdroj: Turksat





Reklama




Vybrané články