Quantcast

Úspěšný start Falcon 9 se satelity Starlink

| redakce | tisk

Ve středu 22. dubna 2020 ve 21:30 hodin středoevropského času americká firma SpaceX vynesla sedmou dávku satelitů Starlink - dalších 60 jednotek. Nosná raketa Falcon 9 vystartovala z komplexu 39A z kosmického střediska na Floridě.

První fáze rakety Falcon 9 byla dříve použita pro první let posádky Crew Dragon na Mezinárodní kosmickou stanici, vypuštění pozorovacích satelitů Radarsat a čtvrtou misi Starlink.

Satelity Starlink byly umístěny na eliptickou oběžnou dráhu asi 15 minut od startu rakety. Před vynesením na cílovou dráhu inženýři SpaceX zkontrolovali data, zda všechny satelity Starlink fungují podle plánu. Po dokončení těchto testů satelity použijí své iontové motory k pohybu na plánovanou dráhu ve výšce 550 km (LEO - nízká oběžná dráha země.

SpaceX využívá své zkušenosti s vytvářením raket a satelitů k implementaci pokročilého širokopásmového internetového připojení ze satelitu po celém světě. Starlink poskytne rychlý internet tam, kde byl nespolehlivý, drahý nebo zcela nedostupný.

SpaceX chce začít poskytovat služby připojení k internetu pomocí satelitů Starlink ještě v letošním roce. Nejprve budou služby dostupné v části USA a Kanady a v roce 2021 na celém světě.

Každý ze satelitů Starlink váží kolem 260 kg a má kompaktní, plochý design. Konstelace na orbitu bude zahrnovat již 420 satelitů a vypuštění dalších 60 je naplánováno na květen tohoto roku. V první fázi tohoto projektu má zahrnovat 1584 satelitů na orbitu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články