Quantcast

Ukrajina prohrála spor s výrobcem satelitu Lybid-1

| redakce | tisk

Právní spor mezi sppolečností Maxar a ukrajinskou vládou ohledně dohody uzavřené v roce 2010 mezi MDA Corp. (předchůdce společnosti Maxar Technologies) a Národní kosmické agentury Ukrajiny ohledně výstavby a vypuštění telekomunikačního satelitu Lybid-1 bylo rozhodnuto ve prospěch společnosti Maxar.

Napsal o tom web American City Business Journals.

Osmnáctiměsíční diskuse skončila u rozhodčího soudu, který odmítl nároky Ukrajiny v plném rozsahu a rozhodl, že by měly být zaplaceny právní poplatky a výdaje společnosti Maxar.

Dohoda z roku 2010 stanovila výstavbu telekomunikačního satelitu společností MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA Corp.). Satelit měl být umístěn na orbitální pozici 48°E. Hodnota zakázky byla odhadnuta na 254 milionů USD.

Počáteční dohoda s MDA zajišťovala výstavbu a vypuštění satelitu, dvě řídící a kontrolní centra a pozemní infrastrukturu. Satelit měl poskytovat televizní programy a přístup k ultrarychlé internetové síti na území Ukrajiny a sousedních zemí. MDA a ukrajinská kosmická agentura musely vyplnit potřebnou dokumentaci a schválit všechny potřebné technické parametry.

MDA v roce 2014 pozastavila práci na zakázce z důvodu politické nestability na Ukrajině. V té době MDA uvedla, že hovořila s klientem o dalších scénářích spolupráce s cílem minimalizovat negativní dopady. Současně společnost oznámila, že pozastaví práci na dobu 4 až 6 měsíců, zatímco konečná částka výdajů souvisejících se zpožděním nebyla stanovena. V roce 2017 se společnost z projektu zcela stáhla z důvodu zmizení velké částky peněz na moři na Seychelách.

V květnu 2019 oznámil finanční ředitel firmy Maxar Biggs Porter oficiální postavení své společnosti v tomto sporu takto: "Pro ty, kteří si nejsou vědomi [situace], bych vás chtěl informovat: dodali jsme satelit na Ukrajinu, za jejíž výrobu jsme získali odměnu. Doručili jsme družici na dohodnuté místo. A pak Rusko zaútočilo na Krym a Ukrajina ztratila přístup k tomuto satelitu."

Samotný satelit Lybid byl dopraven do skladu rozhodnutím klienta MacDonald, Dettwiler and Associates v srpnu 2014. Výsledkem je, že satelit je již dlouho na území společnosti Information Satellite Systems Reshetnev v oblasti Krasnojarsku (Rusko).

zdroj: satkurier.pl + mediasat.info





Reklama




Vybrané články