Quantcast

Dva satelity Galileo vynese raketa Sojuz

| redakce | tisk

Dva satelity navigačního systému Galileo budou vyneseny do vesmíru v prosinci 2020 ruskou nosnou raketou Sojuz ST-B z evropského kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, zatímco nová evropská raketa Ariane 6 bude připravena na lety v první polovině příštího roku.

Bylo rozhodnuto o vypuštění dvou satelitů Galileo za pomocí rakety Sojuz ST-B z Kourou. Datum startu je nejisté - pravděpodobně to bude 15. prosince 2020, ale záleží na tom, kdy se kosmodrom vrátí do provozu po karanténě z důvodu koronaviru COVID-19.

Satelity Galileo měla původně vynést nová nosná raketa Ariane 6, ale kvůli pandemii byly práce na ni pozastaveny, což znamená, že její první komerční let byl odložen na polovinu roku 2021 a možná i později, pokud bude epidemie trvat déle.

V polovině března společnost Arianespace oznámila, že přípravy na start raket z kosmodromu Kourou, včetně ruských raket Sojuz-ST a francouzských Ariane, byly kvůli šíření koronaviru pozastaveny.

V letech 2011-2016 vynesly rakety Sojuz z Kourou na orbitální dráhu 14 satelitů evropského globálního navigačního systému Galileo. V letech 2016 až 2018 tři další rakety Ariane 5 vynesly dalších 12 satelitů Galilea.

V září 2017 byla podepsána dohoda o vypuštění čtyř satelitů Galileo se dvěma raketami Ariane 6 do konce roku 2020. Dohoda stanovila použití raket Sojuz k vynesení satelitů Galileo jako rezerva, pokud by Ariane 6 nebyla připravena.

Od října 2011 bylo z kosmického střediska v Kourou provedeno 23 startů raket Sojuz ST. Jeden ze startů v srpnu 2014 skončil vypuštěním evropských navigačních satelitů Galileo na nesprávnou orbitální dráhu z důvodu havárie horního stupně Fregat.

zdroj: satkurier.pl + Arianespace





Reklama




Vybrané články