Quantcast

Intelsat 901 převzal služby za Intelsat 907

| redakce | tisk

Na pozici 27,5°W došlo v minulých dnech k významné změně. Původní telekomunikační satelit Intelsat 907 byl nahrazen jinou družicí amerického satelitního operátora Intelsat - konkrétně Intelsat 901.

Výměna satelitu proběhla v první dekádě tohoto měsíce, jak si povšimli čtenáři webu parabola.cz. Frekvence byly zachovány a rovněž i poskytované služby v C i v Ku pásmu, včetně BBC backup distribuce, která je ale kryptována systémem BISS.

Intelsat 901 se dostal v loňském roce na hřbitovní dráhu po ukončení očekávané životnosti družice. Intelsat 901 byl vynesen nosnou raketou Ariane 4 dne 9. června 2001 s předpokládanou životností 13 let. Díky svým parametrům a kvalitě mohl satelit poskytovat své služby mnohem déle.

Satelit opustil hřbitov díky zařízení Mission Extension Vehicle (MEV-1), které bylo vyneseno spolu se satelitem Eutelsat 5 West B. Úkolem MEV-1 je zajistit stabilitu satelitu na geostacionární dráze dalších pět let. Znamená to, že se staršímu Intelsatu prodlouží životnost, což se projeví i ve snížení provozních nákladů.

Intelsat 901 je vybaven celkem 72 transpondéry v C pásmu v ekvivalentu 36 MHz jednotek s kruhovou polarizací (levotočivá, pravotočivá). V Ku pásmu může tento satelit nabídnout 22 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek s lineární polarizací (horizontální a vertikální).





Reklama




Vybrané články