Quantcast

Prima slaví 27. narozeniny

| redakce | tisk

Televize Prima v sobotu 20. června oslaví 27. narozeniny. Televize Prima (dříve Premiéra TV) coby první komerční televize začala vysílat 20. června 1993 v Praze a ve středních Čechách.

O rok později dostala licenci na celoplošné vysílání. V průběhu let se z jedné stanice Prima rozrostla do velké mediální skupiny s devíti kanály, s širokým portfoliem webů i časopisů. Průměrný share skupiny Prima je od začátku letošního roku 24,18 % (meziroční růst o 0,40 p. b.) v celodenním vysílání a 25,95 % (meziroční růst o 1,01 p. b.) v prime time v CS 15+.

Po získání celoplošné licence v roce 1994 byl zásadním milníkem v historii televize Premiéra rok 1997, kdy se zintenzivnila vlastní tvorba. V té době vznikly dnes už ikonické pořady jako Prima jízda, Nikdo není dokonalý či Carusošou. V roce 2004 oslovila Prima diváky svou první velmi úspěšnou rodinnou ságou „Rodinná pouta“, na kterou v roce 2007 stejně tak zdařile navázal seriál Velmi křehké vztahy. Roky 2005 i 2006 byly ve znamení celé řady reality show, vznikli např. VyVolení, Chůva v akci či Trosečník.

V roce 2008 televize vešla ve známost vůbec první českou telenovelou Ošklivka Katka. Rok 2009 se nesl v duchu lifestylových pořadů (mj. Nahá jsi krásná, Ano, šéfe!). V roce 2010 Prima přišla s pořadem Prostřeno! a s novým seriálem Cesty domů. Ve spolupráci s TV JOJ natočila talentovou show Česko Slovensko má talent. V roce 2014 uvedla Prima populární seriál Vinaři z prostředí jihomoravských vinohradů. V posledních letech Prima natáčí celou řadu ikonických seriálů jako Přístav (2015), Ohnivý kuře (2016), V.I.P. vraždy (2016), Polda (2016), Kapitán Exner (2017), TEMNÝ KRAJ (2017) a Modrý kód (jaro 2017). V loňském roce přišel na svět divácky populární seriál Černé vdovy a minisérie Linka. Nejnovějším seriálem, který úspěšně poráží konkurenci, je Slunečná.

Koncem roku 2019 skupina Prima po 21 letech změnila adresu. Z pražské Palmovky se přestěhovala do nového sídla ve Strašnicích. V nově zrekonstruovaných prostorách polyfunkčního objektu VINICE skupina Prima disponuje prostory o rozloze 12 500 m2 na šesti podlažích. Velkorysé kancelářské prostory se nacházejí ve čtyřech nadzemních patrech, technické a provozní zázemí televize zabírá dvě podzemní podlaží, kde mohou zaměstnanci parkovat auta či bicykly. Kromě tří televizních studií se v budově nachází i šest rozhlasových studií, Fresh kavárna, dětská skupina Primáček a dvanáct zasedacích místností pro pracovní jednání. Zpravodajské studio CNN Prima NEWS je největší a nejmodernější zpravodajské studio ve střední Evropě.

Mezi úspěchy kanálu Prima patří i několik ocenění a nominací na cenu PROMAX/BDA Europe a také ohodnocení Czech Superbrands, které udělila odborná porota Brand Council Primě v letech 2014, 2017, 2018, 2019 a 2020. V roce 2016 toto ocenění získal tematický kanál Prima COOL. V roce 2019 získala skupina Prima dvě ocenění v rámci HbbTV Awards v Aténách.

Skupina Prima podporuje charitativní projekty již od svého vzniku jak mediálním prostorem, tak spoluprací se známými tvářemi či dobročinností zaměstnanců, a to většinou napříč všemi vlastněnými mediatypy. Od roku 2014 společnost aktivně spolupracuje s Nadací Terezy Maxové dětem, je mediálním partnerem AVON Pochodu, podporuje dětský fond UNICEF, S.O.S. dětské vesničky, Nadační fond Kapka naděje nebo Potravinovou banku.

V roce 2018 představila skupina Prima nový komunitní projekt Prima SVĚT, který pomáhá lokálním komunitám proměňovat zejména veřejná prostranství, a vytváří tak prima svět pro život. Vybrané projekty podporuje televize nejen mediálně a finančně, ale její zaměstnanci se do projektů i osobně zapojují a dobrovolnicky pomáhají. Již čtvrtým rokem spolupracuje televize Prima s Českým červeným křížem a herci seriálu Modrý kód na osvětové kampani o poskytování první pomoci.

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, živě + TS0-3, ke dni 15.6.2020, NetMonitor - SPIR - Gemius; Gemius Prism, květen 2020, Prima





Reklama




Vybrané články