Quantcast

SpaceX dopravila do vesmíru další satelity Starlink

| redakce | tisk

Americká firma SpaceX úspěšně vynesla nosnou raketou Falcon 9 dvanáctou konstelaci satelitů Starlink. Raketa odstartovala v pátek 4.9.2020 ze startovacího pole LC-39A z kosmodromu v Cape Canaveral (Florida) v 8:46 hodin místního času (14:46 hodin našeho času).

SpaceX uvedl, že první fáze rakety byla při tomto startu použita opakovaně. Satelity byly vypuštěny na orbitální dráhu ve výši 550 km od Země.

Osm minut a 48 sekud po startu se první stupeň rakety úspěšně vrátil na plošinu v Atlantském oceánu, 630 km severovýchodně od pobřeží Floridy.

Po přibližně 14 minutách a 47 sekundách doby letu byla na orbit nasazena celá dávka 60 satelitů Starlink. To znamenalo konec startovací fáze mise. V tento okamžik zahájí SpaceX kontrolu dat každého satelitu Starlink, aby se ujisti, že všechny systémy fungují před plánovaným zahájením operace na orbitu podle očekávání. Všechny satelity, které nejsou schopny zajistit služby na plánované dráze, budou ponechány na počáteční oběžné dráze, aby se mohly rychle stáhnout z dráhy a snížilo se riziko kolizí.

SpaceX původně plánoval poskytnout vysokorychlostní přístup obyvatelům jižních Spojených států do konce roku 2020. Společnost odhaduje, že bude v provozu celkem 11 tisíc satelitů a jejich vypuštění si vyžádá investici 10 miliard dolarů.

V květnu 2019 bylo do vesmíru vypuštěno prvních 60 satelitů, v listopadu téhož roku se do vesmíru dostala druhá konstelace Starlink. Poslední mise Starlink byla zrealizována 18. srpna.

zdroj: satkurier.pl + SpaceX





Reklama




Vybrané články