Quantcast

Raketa Falcon 9 odstartovala s misí Stalink 17

| redakce | tisk

20. ledna ve 14:02 hodin našeho času (8:02 EST) úspěšně odstartovala nosná raketa Falcon 9 ze startovacího pole LC-39A s misí Starlink 17. První stupeň rakety přistál na platformě v Atlantiku.

SpaceX následně potvrdila, že 60 satelitů Starlink bylo úspěšně rozmístěno z horního stupně rakety Falcon 9 na plánovanou orbitální dráhu 550 km. Starlink nyní celkově tvoří 1015 satelitů. Jde o další úspěch SpaceX a Stalink.

Raketa Falcon 9 po několika odkladech startu konečně vzlétla z Floridy prvním a úspěšným startem v tomto roce - na oběžnou dráhu poslala skupinu dalších 60 internetových satelitů Starlink.

Raketa Falcon 9 byla vypuštěna z kosmodromu v Cape Canaveral na Floridě v 8:02 hodin času na východním pobřeží USA (14:02 středoevropského času). Jedná se o 8. let prvního stupně této konkrétní rakety, která po startu tradičně přistála na plovoucí plošině v Atlantiku pro pozdější použití.

První fáze rakety Falcon 9 sloužící této misi dříve letěla na 7 dalších misích: mise SXM-7 v prosinci 2020, mise RADARSAT Constellation v červnu 2019, první demonstrační mise Crew Dragon v březnu 2019 a čtyři mise Starlink. Po oddělení přistál první stupeň na platformě „Just Read the Instructions“, která se nachází v Atlantském oceánu.

Toto je již 17. skupina satelitů Starlink, kterou SpaceX vypustil na oběžnou dráhu.

Starlink je satelitní síť nové generace schopná poskytnout lidem na Zemi širokopásmový přístup k internetu. Projekt byl zahájen v únoru 2018. Jeho cílem je poskytnout vysokorychlostní přístup k internetu kdekoli na světě. V první fázi bude síť tvořit asi 12 tisíc satelitů.

zdroj: satkurier.pl + SpaceX





Reklama




Vybrané články