Quantcast

Běloruský satelit BelinterSat 1 má již 5 let

| redakce | tisk

Dne 15. ledna 2021 uplynulo pět let od vypuštění družice Belintersat 1, která je klíčovým prvkem běloruského satelitního komunikačního a vysílacího systému. Na pozici 51,5°E se aktuálně vysílá přes 200 programů.

Hlavními zákazníky satelitu jsou distributoři televizního a rozhlasového vysílání. Dnes se satelit Belintersat 1 používá k distribuci tv a rozhlasových stanic v jiných zemích střední a západní Evropy a Afriky.

Uplink Belintersatu (foto: Belintersat / satkurier.pl)
▲ Uplink Belintersatu (foto: Belintersat / satkurier.pl)

Vývoj běloruského satelitního komunikačního systému pokračuje. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 byl v pozemním kontrolním komplexu ve vesnici Stankovo spuštěno zařízení pro správu a ochranu obsahu DRE Crypt. S jeho pomocí začne operátor poskytovat domácím a zahraničím distributorům obsahu služby tvorby programových balíčků s možností jejich kryptování.

Životnost běloruského satelitu by měla skončit v roce 2031.

Belintersat 1 je první telekomunikační satelit Běloruska, který byl vypuštěn 15. ledna 2016 z čínského kosmodromu Xichang za pomocí nosné rakety Long March 3B. Družice pracuje na orbitální pozici 51,5°E a je vybavena 20 transpondéry v C pásmu a 18 v Ku pásmu se šířkou 36 MHz a navíc družice disponuje 4 transpondéry v Ku pásmu se šířkou 54 MHz.

zdroj: satkurier.pl + tvnews.by





Reklama




Vybrané články