Quantcast

Pvní testy služby Starlink v Evropě

| redakce | tisk

S ohledem na skutečnost, že na orbitální dráhu je umístěno stále více internetových satelitů Starlink, rozhodla se společnost SpaceX rozšířit beta testování satelitního internetu do dalších zemí (začalo se v USA, zejména na Aljašce a Kanadě).

Probíhají první pokusy Starlink v Indii. Nyní je na seznamu testerů první evropská země - Velká Británie.

Oficiálně neexistují žádné informace o tom, že ve Velké Británii probíhají testy Starlink, ale mnoho uživatelů sociálních médií z Britských ostrovů se pochlubilo, že v prosinci 2020 obdrželi od provozovatele služby e-maily s pozvánkou k účasti na beta testech. "Očekávejte v nejbližších měsících přenosové rychlosti mezi 50 Mbit/s a 150 Mbit/s, ale může dojít ke krátkodobému odpojení. Vzhledem k tomu, že provozujeme více satelitů a instalujeme více pozemních stanic a vylepšujeme náš software, představuje to vyšší datové rychlosti, latence a výkon bez rušení," napsala společnost Starlink.

Sadu Starlink, která tvoří malá satelitní anténa, stojan a Wi-Fi router, stojí ve Velké Británii 439 liber (cca 12730 Kč) a měsíční poplatek je 89 liber (cca 2580 Kč) - v USA jsou poplatky u této služby 500 USD, resp. 100 USD (10650, resp. 2130 Kč).

V roce 2021 plánuje společnost SpaceX rozmístit na orbitální dráhu zpočátku minimum satelitů a poté spustit celosvětově plnohodnotnou službu Starlink. Očekává se, že společnost vypustí měsíčně nejméně 120 satelitů Starlink.

První dva starty se očekávají v lednu: mise Starlink 16 a Starlink 17. V únoru by mělo letět dalších 60 satelitů mise Starlink 18. Prozatím jsou všechny tyto mise zpožděny, protože raketa Falcon 9 musí nejprve vynést jiné cennější satelity. Turecký satelit Türksat 5A má letět 15. ledna. Původně se start plánoval na 30. listopad, 15. prosinec a 31. prosinec 2020.

Později raketa Falcon 9 polesí na misi Transporter 1 s desítkami malých mikrosatelitů a nanosatelitů pro komerční a vládní zákazníky. Tento let byl původně plánován na 16. prosince 2020.

Problém je v tom, že těchto 5 startů rakety SpaceX může proběhnout pouze z jednoho odpalovacího místa SLC-40 na Cape Canaveral na Floridě a příprava dalších startu trvá přibližně 5 až 7 dní.

zdroj: satkurier.pl + SpaceX





Reklama




Vybrané články