Quantcast

Evropská komise objednala 12 navigačních satelitů Galileo

| redakce | tisk

Evropská komise zadala dne 20. ledna 2021 dvě objednávky na 12 satelitů (každý po 6 satelitech) v celkové hodnotě 1,47 miliardy eur. Evropská komise oznámila, že zakázka byla zadána společnostem ThalesAleniaSpace (Itálie) a Airbus Defence & Space (Německo).

Airbus a TAS postavily pro Galileo v letech 2011/2012 čtyři „průkopnické“ satelity. Následně tyto společnosti ztratily další objednávky satelitů Galileo 1. generace ve prospěch konsorcia OHB-System (Německo) a Surrey Satellite Technology Ltd (UK).

Konsorcium bylo vynecháno z výběrového řízení na satelity 2. generace poté, co Velká Británie opustila EU. Status Británie jako „třetí země“ v současné době vylučuje její společnosti z práce na nejcitlivějších prvcích toho, co Evropská unie považuje za bezpečnostní agendu, kterou je navigace.

Po vyloučení tohoto konsorcia se OHB-System nadále účastnil výběrového řízení, ale prohrál. Dva satelity Galileo 27 a 28 z poslední várky 12 satelitů 1. generace, které stále vyrábí staré konsorcium, budou vypuštěny nosnou raketou Sojuz z Francouzské Guyany v Kourou.

Evropská unie v příštím sedmiletém rozpočtovém období vyčlenila pro program Galileo a jeho sesterský program Egnos 9,01 miliardy eur.

Touto smlouvou uvádí Evropská komise na trh druhou generaci evropského satelitního navigačního systému Galileo. Cílem je udržet Galileo v čele technologických možností proti globálním konkurentům (GPS, Glonass, Beidou) a udržet jej jako jednu z nejsilnějších infrastruktur satelitního určování polohy na světě, a zároveň ji posílit jako klíčový prvek strategické autonomie Evropy.

První satelity druhé generace Galilea mají být vypuštěny na oběžnou dráhu koncem roku 2024. Nové možnosti jsou založeny na vysoce inovativních technologiích (digitálně konfigurovatelné antény, propojení mezi satelity, nové technologie atomových hodin, využití plně elektrických pohonných systémů). Tyto satelity zlepší přesnost systému Galileo a robustnost jeho signálu, což bude rozhodující pro nadcházející digitální dekádu i pro větší bezpečnostní a vojenské aplikace.

Galileo funguje od roku 2016 a poskytuje signalizační služby 2 miliardám uživatelů po celém světě. V současné době je na oběžné dráze 26 satelitů Galileo.

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku mají být vypuštěny další dva satelity 1. generace. Jedná se o první dva satelity třetí řady FM23 a FM24, které postavil výrobce satelitů OHB z Brém. OHB má smlouvy na stavbu celkem 34 satelitů 1. generace v programu Galileo. 22 z těchto satelitů je již součástí současné konstelace, zbývajících 12 je v různých fázích výroby a testování. To neovlivní novou objednávku.

V květnu 2018 zahájila Komise nabídkové řízení na nákup první várky 12 satelitů druhé generace s cílem podepsat dvě smlouvy (dva zdroje), z nichž každá měla dodat 6 satelitů.

Výběrové řízení provedla delegace Evropské kosmické agentury (ESA). Po dvou měsících důkladného technického a finančního vyhodnocení průmyslových nabídek doporučila ESA Komisi uzavřít smlouvu se společnostmi ThalesAleniaSpace a Airbus Defence & Space, které představovaly nejlepší technické a finanční nabídky.

zdroj: satkurier.pl + europa.eu





Reklama




Vybrané články