Quantcast

RT přišla o licenci v Británii

| redakce | tisk

Ruský zpravodajský kanál RT (dříve Russia Today) přišel na britských ostrovech o vysílací licenci. Tamní regulátor médií Ofcom s okamžitou platností odebral RT licenci na vysílání na území Spojeného království.

Vysílání RT bylo začátkem tohoto měsíce vypnuto na všech evropských satelitech (tedy Astra a Eutelsat). Vysílání RT bylo také staženo z balíčků televizních operátorů z důvodu šíření propagandistických zpráv o "speciální vojenské operaci", jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu.

"Učinili jsme na základě toho, že nepovažujeme držitele licence RT, společnost ANO TV Novosti, za způsobilého a řádného držitele vysílací licence ve Spojeném království," uvedl důvod k odejmutí vysílací licence RT britský regulátor Ofcom.

Vysílání RT před vypnutím satelitní distribuce
▲ Vysílání RT před vypnutím satelitní distribuce

Rozhodnutí Ofcomu přišlo v době probíhajících téměř tří desítek vyšetřování ohledně náležité nestrannosti zpravodajství a aktuálních událostí RT o ruské invazi na Ukrajinu. "Objem a potenciálně závažnou povahu problémů vznešených v tak krátkém období považujeme za velmi znepokojivé - zejména s ohledem na historii dodržování předpisů ze strany RT, kdy kanál dostal pokutu 200 tisíc liber za předchozí porušení nestrannosti," uvádí Ofcom.

Ofcom proto zahájil samostatné vyšetřování, aby zjistil, zda je ANO TV Novosti způsobilá k tomu, aby si zachovala licenci k vysílání.

"Toto šetření zohlednilo řadu faktorů, včetně vztahu RT s Ruskou federací. Uznalo, že RT je financována ruským státem, který nedávno napadl sousední suverénní zemi. Upozorňujeme také na nové zákony v Rusku, které účinně kriminalizují jakoukoli nezávislou žurnalistiku, která se odchyluje od vlastního zpravodajského narativu ruského státu, zejména v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Domníváme se, že vzhledem k těmto omezením se zdá, že RT nemůže za daných okolností dodržovat pravidla řádné nestrannosti stanovená naším kodexem pro vysílání," vysvětluje regulátor Ofcom.

"Uvědomujeme si, že RT v současné době ve Spojeném království nevysílá v důsledku sankcí, které EU uvalila od zahájení invaze na Ukrajinu. Bereme vážně, že v naší demokratické společnosti je důležité právo provozovatele vysílání na svobodu projevu a právo diváků přijímat informace a myšlenky bez nepřiměřených zásahů. Rovněž bereme vážně význam zachování důvěry diváků a veřejnosti v regulační režim vysílání ve Spojeném království," popisuje Ofcom.

"S ohledem na všechny tyto skutečnosti, jakož i na naše bezprostřední a opakované obavy z dodržování předpisů, jsme dospěli k závěru, že nemůžeme být spokojeni s tím, že RT může být za současných okolností odpovědným provozovatelem vysílání. Ofcom proto s okamžitou platností odnímá RT licenci k vysílání," dodává Ofcom.





Reklama




Vybrané články