Quantcast

ČTÚ: Problém s tv signálem nejčastěji na straně diváka

| redakce | tisk

Problémy s příjmem televizního vysílání opakovaně řeší ČTÚ (Český telekomunikační úřad). Jen v červenci ukončil šetření 94 případů zarušení televizního příjmu. Ve většině případů se jednalo o závadu na straně diváka.

V 65 případech byl špatný příjem pozemního televizního signálu závadou v zařízení diváka - nejčastěji závadou v přijímací anténě nebo svodu.

V sedmi dalších případech zarušení tv signálu ustalo nebo mělo sporadický výskyt. Dalších devět případů na rušení bylo stornováno autory během šetření. Ve čtyřech případech se jednalo o příjem v nepokryté oblasti, v jednom nebyl zjištěn zdroj rušení (šlo o chybu v obsluze přijímacího zařízení). V osmi případech byl zjištěn zdroj rušení, přičemž zdroji rušení byly základnové stanice mobilního operátora.

Na konci července bylo ve zkušebním provozu 2305 základnových stanic, v trvalém provozu 498 stanic 5G/LTE internetu v pásmu 700 MHz, což je pásmo, které dříve využívalo pozemní tv vysílání. Základnová stanice 5G/LTE byla v červenci zjištěna jako zdroj rušení TV příjmu v osmi případech.

V pásmu 800 MHz bylo na konci minulého měsíce v Česku v trvalém provozu 17051 stanic LTE, ve zkušebním 447. Základnová stanice LTE nebyla v červenci zjištěna jako zdroj rušení TV příjmu.





Reklama




Vybrané články