Quantcast

Česko v roce 2021: Pokles satelitu, stagnace optiky

| redakce | tisk

Placenou televizi v České republice nejčastěji sledují diváci prostřednictvím internetu (IPTV). Počet zákazníků IPTV v českých zemích již přesáhl hranice jednoho milionu.

Vyplývá to z reportu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který zkoumal situaci na trhu elektronických komunikací v roce 2021. Z reportu vyplývá, že klesá zájem diváků o satelitní i kabelovou televizi. O rok dříve (2020) byl satelit hlavním zdrojem příjmu pay-tv v Česku.

Podíly IPTV, kabelové a satelitní televize v Česku (foto: ČTÚ)
▲ Podíly IPTV, kabelové a satelitní televize v Česku (foto: ČTÚ)

Telekomunikační operátoři významně investují do své infrastruktury, aby nabídli zákazníkům rychlejší internetové připojení či jej zavádějí do míst, kde doposud nebyl pevný internet k dispozici.

Investice do telekomunikační infrastruktury v Česku (foto: ČTÚ)
▲ Investice do telekomunikační infrastruktury v Česku (foto: ČTÚ)

Z celkových 17,6 miliard korun v roce 2021 největší investice do infrastruktury zaplatila společnost CETIN (26,9%), následovaná společností Vodafone (25,8%).

Růst tržeb z telekomunikační infrastruktury v Česku (foto: ČTÚ)
▲ Růst tržeb z telekomunikační infrastruktury v Česku (foto: ČTÚ)

Investice se pak odrážejí do růstu tržeb, které v roce 2021 dosáhly 125,1 miliardy korun a jedná se o významný meziroční nárůst oproti roku předešlému (+3,3 mld Kč). Pro srovnání mezi roky 2019 a 2020 se tržby zvýšily jen o 0,8 mld českých korun.

Způsoby připojení k internetu v Česku (foto: ČTÚ)
▲ Způsoby připojení k internetu v Česku (foto: ČTÚ)

I přes masivní investice do infrastruktury bylo v roce 2021 nejčastějším způsobem bezdrátové připojení k internetu (WIFI), které využívalo 28,3% uživatelů, následovaná xDSL (25,1%).

Rychlosti připojení k internetu v Česku (foto: ČTÚ)
▲ Rychlosti připojení k internetu v Česku (foto: ČTÚ)

Nejvíce uživatelů v Česku má internetové připojení o rychlosti mezi 30 až 100 Mbit/s (38,5% z nich). Druhá nejčastější rychlost připojení k internetu přesahuje rychlost 100 Mbit/s (31,9%).

Kombinace připojení k internetu s dalšími službami operátora v Česku (foto: ČTÚ)
▲ Kombinace připojení k internetu s dalšími službami operátora v Česku (foto: ČTÚ)

Nejčastější kombinací služeb, které si zákazník u telekomunikačního operátora zvolil, je internetové připojení s televizním balíčkem. Takovou variantu využívá 45,1% klientů. Dalších 19,4% zákazníků využívá kombinaci internet + televize + mobilní tarif.





Reklama




Vybrané články