Quantcast

Skončí na Slovensku koncesionářské poplatky?

| redakce | tisk

Na Slovensku by měly skončit koncesionářské poplatky. Naznačuje to dohoda slovenského premiéra Eduarda Hegera a Richarda Sulíka na státní rozpočtu na příští rok.

Zrušení koncesionářských poplatků je jedna z podmínek.

Na tyto záměry již reagovala RTVS, podle které by změna měla velký vliv na další fungování veřejnoprávního média a podle RTVS je nutné co nejdříve otevřít odbornou diskusi mezi Ministerstvem kultury SR, Výborem NR SR pro kulturu a média a RTVS.

"Zrušení úhrad za služby veřejnosti, tedy koncesionářských poplatků, je tématem, o kterém se v minulosti diskutovalo poměrně často. Nyní se zrušení koncesí stalo jedním z bodů, které podmínily dohodu o podpoře státního rozpočtu. Chápu, že jde o důležité rozhodnutí ovlivňující celý příští rok," uvedl ve svém prohlášení generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj.

"Podmínka zrušení koncesí však potřebuje důslednou odbornou analýzu a diskusi o dopadu takového řešení na další existenci veřejnoprávního vysílatele. Vždy jsem byl zastáncem koncesí a považuji je stále za garanci nezávislosti RTVS. Je pravdou, že postupně se jejich výběr různými právními úpravami omezoval a RTVS dodnes na tyto úpravy doplácí. Bylo by velmi nešťastné, kdyby takového rozhodnutí politických elit problémy ohledně systémového financování veřejnoprávního vysílatele ještě prohloubilo," uvádí šéf RTVS.

"Je proto velmi důležité, aby po takovém rozhodnutí následovala odborná diskuse a příprava legislativy, která by garantovala řešení dlouhodobého podfinancování RTVS a její nezávislost na politických zájmech. Očekávám proto, že se na půdě Ministerstva kultury a parlamentního Výboru pro kulturu a média co nejdříve taková diskuse zrealizuje. Pro další fungování RTVS je zásadní, aby byla garantována výše financí ze státního rozpočtu a zajistila se jejich ochrana od jakýchkoli politických vlivů. I proto jsou koncese jedním z nejtransparentnějších způsobů financování veřejnoprávního média. Důležité je, aby byla legislativně ošetřena i valorizace garantované částky o inflaci, a aby byly vytvořeny podmínky pro kompenzaci všech ztrát, které byly způsobeny RTVS přijetím různých legislativních opatření v minulosti - osvobození některých koncesionářů od poplatků a úkoly vyplývající pro RTVS z nového mediálního zákona," dodal ředitel RTVS.





Reklama




Vybrané články