Quantcast

Selhání nové rakety Vega-C

| redakce | tisk

Nosná raketa Vega-C společnosti Arianespace explodovala krátce a po startu a ztratila dva komunikační satelity. Start proběhl v Kourou z Francouské Guyany ve středu 21. prosince ve 2:47 hodiny ráno středoevropského času.

První, silnější stupeň rakety fungoval správně, ale druhý stupeň (nazývaný Zefiro 40) selhal.

Raketa Vega C je vyvinuta Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a je provozována společností Arianespace.

Přibližně 2 minuty a 27 sekund po startu došlo na Zefiro 40 k anomálii, čímž byla mise Vega C ukončena,“ uvedla společnosti Arianespace ve svém prohlášení. "Probíhají analýzy dat, aby se zjistily důvody tohoto selhání," dodala společnost.

Arianespace a Evropská kosmická agentura (ESA) se okamžitě rozhodly jmenovat nezávislou vyšetřovací komisi. Tato komise má za úkol analyzovat příčiny selhání a definovat opatření splňující všechny požadované podmínky bezpečnosti a spolehlivosti, aby bylo možné obnovit lety Vega C. Komise složená z nezávislých odborníků bude spolupracovat s Avio, hlavním dodavatelem startovacího systému Vega C.

Vyšetřovací komisi spolupředsedá generální inspektor ESA a hlavní technický ředitel Arianespace. Další informace budou sděleny, jakmile Komise pokročí ve svých vyšetřováních.

Mise měla původně odstartovat 24. listopadu 2022. Společnost Arianespace tento let odložila téměř o měsíc kvůli výměně určitého vadného zařízení na raketě.

Neúspěšný let je velmi špatnou zprávou pro Arianespace, který se již potýká se zpožděním své obří nosné rakety Ariane 6. Vyšetřování letu bude nějakou dobu trvat a nevyhnutelně způsobí zpoždění dalším klientům Arianespace. Mezitím mají rakety Falcon 9 od Elona Muska záviděníhodnou spolehlivost a úspěšně získávají další zakázky od světových satelitních operátorů.

zdroj: Advanced television + Arianespace





Reklama




Vybrané články