Quantcast

Satelit Amazonas Nexus vynesen raketou Falcon 9

| redakce | tisk

Španělský satelitní operátor Hispasat zahájil novou éru družicové komunikace vypuštěním satelitu Amazonas Nexus. jde o vysoce výkonnou geostacionární družici, která umožní vysokorychlostní přístup k internetu v celé Americe, koridorech Severního a Jižního Atlantiku a také na vzdálených místech jako je Grónsko a Amazonský deštný prales.

Amazonas Nexus je speciálně navržena, aby poskytovala konektivitu v letadlech a lodích a účinně přispěla k rychlému a efektivnímu snížení digitální propasti v Latinské Americe.

Mise byla úspěšně uskutečněna ze Space Launch Complex 40 (SLC-40) v Cape Canaveral (Florida) nosnou raketou SpaceX Falcon 9 v noci na 6. února 2023 v 1:32 GMT.

Vynesením této družice se Hispasat stal prvním satelitním operátorem na světě, který kompenzuje uhlíkovou stopu pocházející z celého procesu vypuštění a to výsadbou lesa.

Nová družice představuje technologický průlom. Kosmický aparát je postaven na platformě Spacebus NEO společnosti Thales Alenia Space a je vybaven nejmodernějším digitálním transparentním procesorem (DTP). Umožňuje navazovat komunikaci v celé oblasti pokrytí a poskytuje maximální flexibilitu během více než 15leté životnosti.

Amazonas Nexus umožňuje opakovaně využít stejnou frekvenci díky různým svazkům pokrytí a zvýšit tak svůj výkon na orbitální dráze. Jde o satelit s elektrickým pohonem. Z tohoto důvodu je lehčí (hmotnost při startu jen 4,1 tuny) a snižuje náklady na jeho vynesení na oběžnou dráhu. Na geostacionární dráze bude proto v provozu během července. Po finálních testech bude satelit zaparkován na pozici 61°W, kde bude poskytovat své služby.

Satelit byl vyroben v závodech Thales Alenia Space v Cannes (Francie) a má významnou část španělského leteckého průmyslu prostřednictvím společností jako jsou Thales Alenia Space Espana, Sener, GMV a Aicox.

Do projektu satelitu bylo investováno přibližně 300 milionů eur, které se vrátí, jakmile bude družice plně funkční. Hispasat již uzavřel několik komerčních dohod o dlouhodobém pronájmu 60% kapacity Amazonas Nexus s operátory a poskytovateli služeb ve vládním sektoru, stejně jako v sektoru konektivity pro sektor letectví.





Reklama




Vybrané články