Quantcast

Eutelsat 5 West A vyřazen z provozu

| redakce | tisk

Telekomunikační satelit Eutelsat 5 West A, původně navržený pro 15letou životnost, byl vyřazen z provozu po více než 20 letech činnosti. Družice byla přesunuta z orbitální dráhy na více než 400 km nad geostacionárním obloukem.

Poslední operace k deaktivaci zbývajícího zdroje rádiové frekvence (telemetrického vysílače) byla provedena ze satelitního řídícího centra Issy-les-Moulineaux dne 13. ledna 2023 v 9:57 UTC (10:57 hodin místního času).

Satelit založený na platformě Spacebus 3000B3 vyrobený tehdejší společností Alcatel Alenia Space (nyní Thales Alenia Space), byla původně zhotovena pod názvem Stellat. Krátce po vypuštění v červenci 2002 byla družice koupena společností Eutelsat a přejmenována na Atlantic Bird 3, operující z orbitální pozice 5° západně, kde zůstala po celou dobu své provozní životnosti. V roce 2012 satelit dostal nový název Eutelsat 5 West A a od konce roku 2019 fungoval na inklinující orbitální dráze, což umožnilo prodlouženou životnost družice.

Ilustrační fotografie (foto: Eutelsat, Adrien Daste)
▲ Ilustrační fotografie (foto: Eutelsat, Adrien Daste)

V lednu 2020 došlo k přesunu služeb na novou družici Eutelsat 5 West B, která zajistila kontinuitu služeb pro zákazníky. Eutelsat 5 West A pokračoval v provozu až do svého vyřazení z činnosti, zejména poskytoval námořní konektivitu.

Eutelsat 5 West A umožnil přechod na digitální televizní vysílání, zejména ve Francii na počátku 21. století, kdy byla analogová televizní technologie převedena na digitální.

Eva Berneke, generální ředitelka Eutelsat, uvedla: "Působivá prodloužená životnost Eutelsat 5 West A ukazuje prvotřídní odbornost týmů Eutelsat v oblasti satelitního řízení. Satelit poskytoval celkovou dostupnost služeb 99,999 %, což je číslo, které svědčí o tvrdé práci a odhodlání všech týmů Eutelsat, které na této misi po léta spolupracovaly."





Reklama




Vybrané články