Quantcast

Febio TV až ve druhé polovině roku 2009

| redakce | tisk

Nový český digitální plnoformátový kanál Febio TV by měl zahájit vysílání ve druhé polovině příštího roku. Nejprve ale musí najít silného investora, neboť s původním jednání zkrachovala.

Projektem Febio TV původně měla financovat slovenská finanční skupina Arca Capital Bohemia, píše server RadioTV.cz. Fero Fenič, který stojí za projektem Febio TV, ve čtvrtek na ČRo 1 - Radiožurnálu potvrdil, že jedná s jinou finanční institucí, konkrétní jednání ale nepřinesla. Podle jeho vyjádření se během přípravy na spuštění stanice zvýšily nezbytné investice z částky 800 miliónů korun na nynější 1,5 miliardy Kč.

Náš projekt se zastavil na tom, že čekáme na přijetí plánu přechodu, který by měla vláda schválit v dubnu. Jde o to, že se tím stanoví jakýsi jízdní řád pro digitalizaci v Čechách,“ popsal aktuální stav projektu Fenič. K programovým plánům se z konkurenčních důvodů nechtěl vyjádřit. Rád by ale nabídl divácké inteligentní a zároveň umělecky hodnotné filmy a formáty docu-soap.

Febio TV je jednou z šestice držitelů-nedržitelů licencí pro digitální pozemní vysílání. Vinou soudních pří ale televize o licence přišly. Novou možnost vzniku stanic jim nabídla až tzv. diginovela, která začala platit v lednu letošního roku. Televize může požádat o tzv. kompenzační licenci. Další z původní šestky televizí Z1 a TV Barrandov by měly zahájit vysílání během tří měsícům na podzim se rozjede projekt regionální zpravodajské TV7 (RTA) a dále může v DVB-T vysílat i Óčko. To již řádně vysílá od roku 2002 v kabelových, IPTV a satelitních sítích a zkušebně i v DVB-T multiplexu Czech Digital Group. Zřejmě v příštím roce odstartuje i dětská TV Pohoda, popisuje RadioTV.





Reklama




Vybrané články