Quantcast

Velké změny na satelitech Turksat 2A a 3A

| Martin Vyleťal | tisk

Na tureckých satelitech Türksat 2A a Türksat 3A na orbitální pozici 42 stupňů východně dojde v následujících dnech k velmi výrazným změnám v distribuci mnoha televizních a rozhlasových programů. Satelitní diváci těchto stanic budou muset znovu proskenovat nové kmitočty.

Den D je na satelitech Türksat 2A a Türksat 3A naplánován na 27. října 2008 v jednu hodinu středoevropského času (CET). V tuto dobu dojde ke kanálové optimalizaci vysílaných TV a R programů v rámci orbitální pozice 42°E. Zhruba 80 kanálů doposud šířených jako SCPC přejde do standardních multiplexů, které bude provozovat satelitní operátor Turksat. Napsal nám náš čtenář Sedat Günes.

V praxi bude změna znamenat to, že příjem mnoha kanálů bude po změně podstatně jednodušší - bude postačovat proskenovat několik málo vysílaných multiplexů na pozici 42°E, čímž se načte a uloží do přijímače více programů.

Pozice 42°E je známá velkým množstvím tzv. SCPC kanálů v symbol rate od cca 2 do 6 Msymb/s vysílaných s horizontální a vertikální polarizací ve východním nebo západním svazku. Pro satelitní set top boxy je to poměrně velké sousto všechny SCPC programy naladit v relativně krátkou dobu.

Které programy změní parametry a na které bude informovat satelitní operátor Turksat AS již v úterý 21. října 2008. Změny na 42°E signalizují již tři SCPC a MCPC kanály:

Turecká státní televize TRT se s programy TRT1, TRT2, TRT3, TRT4, TRT International nově vysílá na kmitočtu 11,094 GHz, pol. H, SR 24444, FEC 3/4 ve východním svazku.

Flash TV se objevil na kmitočtu 11,096 GHz, pol. vertikální, SR 30000, FEC 5/6 v západním svazku a BRT 1 se nově jako SCPC kanál vysílá na frekvenci 11,525 GHz, polarizace vertikální, SR 4557, FEC 3/4 v západním svazku.





Reklama




Vybrané články