Quantcast

Cyfrowy Polsat a Premiere končí v N2 - panika mezi piráty

| redakce | tiskobrázek k článku: Cyfrowy Polsat a Premiere končí v N2 - panika mezi piráty

Největší polská digitální satelitní platforma Cyfrowy Polsat a německá pay-tv Premiere skončí ve velmi krátkém čase ve starém systému Nagravision. Přechod na novější verzi podmíněného systému vyvolalo mezi piráty paniku.

Cyfrowy Polsat (CP) začal signalizovat odpojení systému Nagravision 2 v minulých dnech, kdy odpojil ze starého systému Nagravision 2 první program - E! Polska (E! Entertainment TV). Tento program je zatím jako jediný ze stanic ve standardním rozlišení, který se již nekóduje starým systémem. Všechny HD kanály paketu Cyfrowy Polsat a nově i E! jsou dostupné jen na nových kartách pracujících v systému Nagravision 3. Tento systém je lépe zabezpečen před neautorizovaným příjmem a to je také důvod, proč CP na nový systém provozovatel přechází. Vedle změny systému Nagravision muselo dojít k plošné výměně karet u abonentů.

Termín odpojení systému Nagravision u paketu CP zatím není známý. Vzhledem k tomu, že se již provádí první odpojování staré Nagra 2, lze očekávat, že starý systém podmíněného přístupu u této platformy skončí během několika dní (zřejmě do začátku listopadu).

Podobné úpravy v kódování provádí také německá pay-tv platforma Premiere, která se rozhodla používat jako svůj hlavní kódovací systém NDS Videoguard. Z toho důvodu muselo dojít k upgrade softwaru v dekodéru u zákazníků. Systém Nagravision bude zachován ale v nové verzi, která se označuje jako Nagravision 3.

Premiere se rozhodla otestovat připravenost zákazníků na nové systémy NDS a Nagravision 3 prvním odpojením programového balíčku Premiere Star (AXN, Eurosport 2, Cartoon Network, TCM, Sat.1 Comedy, kabel eins classics, Kinowelt a další), ke kterému dojde 20.10.2008. Definitivní konec staré Nagry 2 je naplánován na 30.10.2008.

S odpojením starého systému Nagravision se všeobecně očekává lepší zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem a také zvýšení počtu zákazníků.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články