Quantcast

Start rakety se satelity Hot Bird 9 a W2M odložen

| redakce | tisk

Mise nosné rakety Ariane 5, která měla podle plánu ve středu 10. prosince 2008 vynést dva telekomunikační satelity, byla odložena. Důvodem rozhodnutím společnosti Arianespace jsou logistické problémy ve Francouzské Guyaně.

Nový termín startu bude zveřejněn co nejdříve, jak to bude možné. Raketa Ariane 5 má vynést dva satelity Eutelsatu - Hot Bird 9 a Eutelsat W2M. Bude to v pořadí šestá mise společnosti Arianespace v letošním roce.

Satelit Hot Bird 9 zhotovila společnost EADS Astrium. Bude mít 64 transpondérů v Ku pásmu a při startu bude vážit 4880 kg. Satelit je určen pro přenos digitálního TV a rozhlasového vysílání a stanic ve vysokém rozlišení (HDTV) na území Evropy, severní Afriky a Blízkého Východu. Očekávaná životnost Hot Bird 9 je 15 let. Satelit bude umístěn na pozici 13°E.

Eutelsat W2M bude zaparkován na pozici 16°E a je určen pro přenos televizního a rozhlasového vysílání na území Evropy. Hmotnost satelitu je 3460 kg. Družici zhotovily společnosti EADS Astrium s ANTRIX (komerční odnož Indian Space Research Organisation).

Podle neoficiálních informací vynese Ariane 5 oba satelity dne 16. prosince 2008.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články