Quantcast

Letní olympijské hry na vlnách Českého rozhlasu

| Tisk

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH v Aténách. Do řecké metropole, která bude podruhé v historii hostit novodobé olympijské hry a do země, kde olympijská myšlenka vznikla, již vyrazil tým 6 rozhlasových reportérů – Petr Souček, Miroslav Augustin, Vojtěch Bidrman, Tomáš Kohout, Filip Šedivý a Ivana Bernáthová. Od brzkého rána do pozdních nočních hodin bude pro posluchače sbírat aktuální výsledky, zajímavosti a natáčet rozhovory s českými reprezentanty i největšími hvězdami her.

Český rozhlas 1 – Radiožurnál umožní posluchačům být v přímém přenosu u všeho podstatného, co z českého pohledu hry nabídnou. Chybět nebude ani „Řecký deník“, v němž vás zavedeme do zákulisí největší sportovní události. Při jeho přípravě využije reportérka Ivana Bernáthová své znalosti řeckého prostředí a jazyka.

V souvislosti se zahájením olympijských her si připomeňme prvopočátky přímého sportovního komentátorství u nás. Dnešní sportovní redaktoři a komentátoři Českého rozhlasu mají k dispozici nesrovnatelně modernější technické zázemí než bývalý boxer Jiří Hojer, který v roce 1924 komentoval historický první přímý přenos sportovního utkání Československého rozhlasu. Podle dnešních měřítek však nesplňoval parametry přímého přenosu. Jiří Hojer tehdy telefonicky komentoval rohovnický zápas Františka Růžičky (alias Franka Rose) s Rocky Neightem do vysílacího stanoviště stanice Radiojournal ve Kbelích, odkud hlasatel Dobrovolný četl přepisovaný záznam do mikrofonu.

3. října 1926 se pak v tehdejším Československu odehrál historicky první evropský přímý přenos fotbalového utkání. Za mikrofonem seděl reportér Josef Laufer, jenž se nesmazatelně zapsal do rozhlasové historie svým pozdravem „Sportu zdar.“ Posluchačům komentoval utkání pražské Slavie s budapešťskou Hungarií. Již o několik let později Československý rozhlas pokořil přímou reportáží fotbalového zápasu Československo – Holandsko z 1042 km vzdáleného Amsterodamu dosavadní rekord. Psal se rok 1932.

Ze zkušeností Československého rozhlasu tehdy čerpaly i ostatní evropské rozhlasové stanice. Francouzský rozhlas se při organizaci Tour de France inspiroval organizací reportáží z automobilového závodu na 1000 mil. Německý rozhlas v roce 1932 přinášel sled reportáži ze závodu na 2000 km, dobové německé listy však vyzdvihly práci Československého rozhlasu, jehož reportáže byly mnohem přehlednější a podávaly daleko kvalitnější celkový obraz.

Tehdy rozhlasové vysílání mohl poslouchat pouze omezený okruh posluchačů. Dnes si díky celorepublikovému pokrytí stanice ČRo 1 - Radiožurnál může přímé sportovní přenosy poslechnout každý. Sportovní fanoušci tuto skutečnost určitě ocení zejména v letošním roce,




který je důležitými sportovními událostmi doslova nabitý. Sportovní redakce Českého rozhlasu svým posluchačům na jaře přinesla přímé přenosy a vstupy z hokejových utkání posledního mistrovství světa v ledním hokeji konaném v pražské SAZKA Aréně. Český rozhlas 1 – Radiožurnál vysílal reportáže a přenosy ze všech zápasů české reprezentace na EURU 2004. Ze zápasů ostatních týmů se jeho posluchači o průběhu jednotlivých utkání mohli více dovědět z přímých vstupů. Každý den šampionátu od rána až do večera Český rozhlas 1 – Radiožurnál přinášel aktuální informace o dění v českém týmu, zákulisí mistrovství i o samotném Portugalsku.

Sportovní redaktoři Českého rozhlasu jsou již v dějišti LOH a chystají se posluchačům Českého rozhlasu zprostředkovat atmosféru a dění na hrách. Nutno dodat, že si po skončení LOH neodpočinou, neboť ani následná Paralympiáda nebude bez jejich účasti.

V Praze dne 12. srpna 2004

René Zavoral
Oddělení komunikace
Český rozhlas





Reklama




Vybrané články