Quantcast

Zpravodajská ČT a budoucnost programů České televize

| Tisk

logoHostem včerejšího vydání pořadu "Interview BBC" byl generální ředitel České televize pan Jiří Janeček. V pořadu odpověděl na řadu otázek, které budou jistě zajímat i naše čtenáře. Vybrali jsme proto části, které se týkají již dříve připravované zpravodajské televize, ale i budoucnosti současných kanálů ČT1 a ČT2.

ZPRAVODAJSKÁ TELEVIZE ČT
Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který má na starosti i aktuální publicistiku a sport, byl pověřen vypracováním projektu zpravodajské televize. V jaké fázi je zpravodajská stanice České televize? "Projekt je v první fázi velmi dobře zpracovaný. Teď samozřejmě počítáme, přemýšlíme, resp. zjišťujeme jaké jsou legislativní možnosti, časové možnosti, kapacitní možnosti, finanční možnosti atd," řekl J.Janeček.

"Radní České televize o tomto projektu ví, někteří radní, kteří jsou déle ve funkci, už o něm ví dávno, protože se se zpravodajským kanálem počítá také už déle. Když jsem nastoupil do funkce, tak jsem si vzal Zdeňka Šámala jako ředitele zpravodajství zejména proto, že je to podle mého názoru jeden z největších odborníků na zpravodajskou televizi," dodal.

Na dotaz, zda se nechal pan Šámal inspirovat švédským modelem, tj. že program se bude v průběhu dne přizpůsobovat cílové skupině, která se v danou dobu na televizi dívá (ráno na děti, odpoledne na teenagery/pubescenty a v další části dne na obvyklý zpravodajsko-publicistický servis) nechtěl odpovědět. Upozornil, že několik subjektů připravuje projekt zpravodajské televize a z toho důvodu nebude k projektu zpravodajské televize sdělovat jakékoliv bližší informace. Řekl pouze, že projekt "je velmi dobře připravený a zcela jistě většinu diváků uspokojí". Potvrdil již dříve publikovanou informaci, že (zpravodajský) kanál se objeví v první fázi v kabelových sítích a na satelitu. Později také v rámci digitální pozemní televize.

KONCESIONÁŘSKÉ POPLATKY
Koncesionářské poplatky za televizor jsou v České republice na úrovni roku 1997 a televize volá po jejím navýšení. O výši poplatků se bude rozhodovat v Poslanecké sněmovně opět za zhruba 3 týdny.

Janeček připomněl, že za tu dobu se řada služeb zdražila - např. za přenos signálu platí ČT 545 miliónů korun, před sedmi lety to bylo o 100 miliónů korun méně. Stejná je situace i s autorskými poplatky.

ČR má nejnižší poplatky v celé Evropě, nižší mají pouze Rumuni, těch je ale 2x tolik. Česká televize je nejhůře placená televize v Evropě, která má nejnižší procento reklamy - Maďaři mají 10%, Poláci 15% ale ČT má pouze 1%, Slováci mají 3% reklamy. Pokud poslanci schválí 3% reklamy pro ČT, televize rozšíření určitě využije.

DIGITÁLNÍ BUDOUCNOST ČT1 a ČT2
Ohrozí problémy s financováním programů České televize start digitálního vysílání? "Digitalizace je nevratný proces. Česká republika nemůže být analogovým ostrůvkem uprostřed digitální Evropy. Digitalizovat musíme."

Podle J.Janečka nechce ČT jen "překlopit" ČT1 a ČT2 do digitální podoby. Za standardní poplatek chce nabídnout divákům mnohem, mnohem víc. Divákům chce přinést zpravodajský kanál, vzdělávací a dokumentární kanál. Později - v době, kdy už bude 100% pokrytí, nebo vysoká penetrace set top boxů, chce Česká televize upravit programovou nabídku ČT1 a ČT2. Znamená to například, že z ČT2 zmizí dokumentární pořady, které budou vysílány na digitálním kanálu ČT4 a ČT2 se stane kulturním kanálem, kde bude prostor pro uvádění klasických děl světové kinematografie a řadu dalších. Programová nabídka ČT1 a ČT2 se začne měnit a jednotlivé kanály se více vyprofilují.

ČT už má představu o podobě všech čtyř kanálů, tj. jednoho celého veřejnoprávního multiplexu. Pokud by vznikly další dva či tři veřejnoprávní muxy, má ČT připravené plány pro další televizní kanály s výhledem do roku 2010.

Pro start dalších kanálů ČT je ale zapotřebí změnit zákon o České televizi, který jí umožní provozovat další programy. Zákon by měl řešit i možnost provozování telekomunikačních služeb (tj. provozování multiplexu).



ANALOGOVÉ TERESTRICKÉ VYSÍLÁNÍ
Jak dlouho potrvá současné analogové vysílání? "Záleží na tom, kolik let nám Evropa ještě 'dovolí' vysílat analogově. Brzy budeme analogovým vysíláním v éteru překážet. Budeme stínit všem okolním zemím, takže se musíme velmi rychle přizpůsobit a plnit všechny dohody na evropské úrovni abychom digitalizovali na stejné nebo podobné úrovni jako ostatní země," řekl J.Janeček. Podle něj by ČR měla zrychlit tempo v zavádění DVB-T.

SOUBĚZNÉ ANALOGOVÉ A DIGITÁLNÍ TERESTRICKÉ VYSÍLÁNÍ
Na otázku jak dlouho potrvá souběžné analogové a digitální vysílání nedokázal generální ředitel odpovědět. Sdělil jen, že potrvá měsíce, možná roky.

DIGITÁLNÍ LICENCE
Připomeňme, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyhlásila 3.listopadu 2004 licenční řízení na vysílání v multiplexu B a C (áčkový multiplex byl vyhrazen České televizi). Znamená to, že již v únoru příštího roku mohou být uděleny první "digitální" licence.

redakce





Reklama




Vybrané články