Quantcast

ČT24: Porucha není na vašem přijímači

| Tisk

ČT24: Porucha není na vašem přijímači
Satelitní verze ČT24 po dobu vysílání zpravodajství ze ZOH
Letošní únor přináší sportovním fanouškům největší porce přímých přenosů a záznamů z různých zimních sportů a to díky Zimním olympijským hrám (ZOH) v Turíně. V České republice vysílání zajišťuje Česká televize na programu ČT2 a novém sportovním okruhu ČT4 Sport. Na ČT2 jsou ZOH po celý den i noc, na "čtyřce" jen od 9:00 do půlnoci. Zpravodajství ze ZOH vysílá ČT1 a zpravodajský kanál ČT24 v pravidelných zpravodajských a sportovních relacích.

Na první pohled nic zvláštního a mimořádného. Rozdíl ale přeci jenom jeden najdeme a poměrně podstatný. Zpravodajský kanál ČT24 je po dobu konání ZOH vysílán ve dvou podobách - se zpravodajskými příspěvky ze ZOH a ve verzi bez zpravodajství ZOH. Mutace bez zpravodajství, reportáží a rozhovorů z olympiády se šíří prostřednictvím satelitů Astra 3A (pozice 23,5°E, paket Czech Link, freq. 12,525 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4) a Astra 1F (19,2°E, paket Astra, freq. 11,671 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6), v kabelových sítích, které distribuují satelitní signál a také v internetovém vysílání na portálu www.ct24.cz . Po dobu příspěvků z Turína satelitní verze ČT24 vysílá na obrazovce logo ZOH. Divák je v ten okamžik zmaten: na obrazovce logo, v pozadí slyší klasické sportovní zpravodajství s výsledky. Důvodem k tomuto kroku jsou vysílací práva, která neumožňují vysílat ani tradiční sportovní zpravodajství. Česká televize se proto rozhodla k vysílání dvou odlišných verzí ČT24 a to především proto, aby nemusela být po dobu olympiády "dvacetčtyřka" na satelitu zakódována.



Plná verze ČT24 - tedy včetně obrazového sportovního zpravodajství - se vysílá v rámci digitální terestrické televize (DVB-T) v Praze, Brně a Ostravě a zřejmě i v některých kabelových sítích, které k distribuci využívají signál z DVB-T. Nyní si každý divák kabelové televize může jednoduše ověřit, kterou verzi ČT24 přijímá.

Dvě odlišné verze ČT24 se mohou využít kdykoliv v budoucnu. Souvisí to s cenou za vysílací práva a také restrikce majitelů těchto práv. Vzpomeňme si na fotbalové MS v roce 2002, kdy k zásadním krokům ve vysílání musela přistoupit i německá veřejnoprávní televize ARD a ZDF. Ty tehdy vysílaly dvě odlišné verze - v analogovém přenosu na Astře nabídly divákům tradiční fotbalové přenosy a v digitálu vysílaly odlišný program. Problémy s vysílacími právy měla každá země a provozovatelé. Některé stanice po dobu konání MS přes satelit nevysílaly, jiné nekódované kanály přistoupily k nepopulárnímu opatření - signál zakódovaly.

redakce





Reklama




Vybrané články