Quantcast

Český stát prohrál spor s UPC Česká republika

| Tisk

logoV UPC ČR se může slavit. Český kabelový operátor vyhrál nad českým státem, reprezentovaném ministerstvem financí. Milionová pokuta nařízená finančním úřadem byla neoprávněná.

Jde o tři roky starý spor, na který česká média už zapomněla. Tři roky se UPC ČR dohaduje soudní cestou s Ministerstvem financí ČR. Důvodem milionové pokuty bylo zneužití hospodářského postavení při stanovování cen.

Vzpomínáte si ještě na tuhle kauzu? UPC ČR vstupovala v roce 2000 na český trh. Konsolidovala televizní kabelový segment, měla velkou reklamní kampaň. V ulicích byly billboardy se slogany typu: Už vás nebaví doma tlouct špačky?

Podle finančního ředitelství v Praze, jehož rozhodnutí potvrdilo i ministerstvo financí, společnost UPC ČR prodávala několik měsíců v roce 2001 dráž, než měla. A to konkrétně svoji nabídku televizních programů v balíčcích Mini a Klasik. Podle správců daní tak zneužila firma svého postavení na trhu a porušila zákon o cenách.

UPC ČR se ale nedala. Rozhodla se bránit. A český stát prohrál. Dnes se ukazuje, že české regulační orgány nezvládají svoji práci. I v tomto případě se ukazuje, že pochybily.

Spor se nakonec dostal z roviny zda ceny byly přemrštěné do roviny zjišťování toho, zda nedošlo k procesním chybám. Právníci UPC ČR uspěli. Chyby se našly.



Nejvyšší správní soud totiž nyní rozhodnutí ministerstva i finančního ředitelství zrušil. Důvod? Protože byly nalezeny závažné vady. Finanční ředitelství totiž podle soudu vůbec nemohlo společnost UPC ČR kontrolovat. Jediným orgánem, který mohl provést kontrolu cen v oblasti telekomunikačních společností, je Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Co bude dál? Tři roky trvající správní řízení bude asi ukončeno. Ministerstvu financí totiž nic jiného nezbývá. Existují totiž precedentní případy z minulosti podobného charakteru.

Za stejný prohřešek o čtyři měsíce dříve byla pokutována i firma Dattelkabel. I v tomto případě soud rozhodl, že kontrola byla neoprávněná. V rámci konsolidace českého kabelového trhu UPC ČR Dattelkabel pohltila.

Už v roce 2000 ji ale UPC ČR koupila a provozovala pod svojí značkou. O dva roky později se firmy sloučily a Dattelkabel přestat existovat. Právníci tak v případě UPC ČR měli usnadněnou cestu. Věděli, jak postupovat a jak u soudu argumentovat.
Společnost UPC ČR je největším českým kabelovým poskytovatelem televizních služeb a vysokorychlostního internetu.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články