Quantcast

Co rok 2005 dal (a vzal)...

| Tisk

logoRok 2005 pomalu ale jistě končí. Zbývá se ohlédnout za uplynulými 12 měsíci roku, který byl velmi bohatý na události v digitální terestrické (DVB-T) a satelitní (DVB-S) televizi. Redakce serveru parabola.cz připravila výběr těch nejzajímavějších událostí roku 2005, které výrazně ovlivnily "digitální" televizní trh (nejen) v České republice.

DVB-T
Největší rozruch způsobilo zahájení řádného vysílání digitální terestrické televize (DVB-T) v České republlice. Stalo se tak po více než pěti letech experimentů na území Prahy a středních Čech. (České) Radiokomunikace, jako jediný držitel licence k provozu multiplexu, mohl zahájit digitální zemské vysílání své sítě "A". Ostrý start DVB-T byl (oficiálně) zahájen 21.10.2005. V paketu se aktuálně vysílají programy ČT1, ČT2, ČT24 a TV Nova. Mezi rozhlasovými programy najdeme celkem 6 rozhlasových stanic - ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, D-Dur, Leonardo, Rádio Česko a privátní rádio Frekvence 1. Původně vysílané programy v experimentu společnosti - TV Óčko se začátkem října přestěhovalo na 2 měsíce do sítě "C" Českého Telecomu, po 60 dnech našlo Óčko nový domov v síti "B" společnosti Czech Digital Group. Stejně jako TV Óčko, skončila v síti "A" i TV Prima, která je nyní přes DVB-T dostupná jen v síti CDG.

Dva dny přes Vánoci zahájily Radiokomunikace (další) experimentální vysílání - tentokrát na území Brna (K40), kde bude testovací vysílání probíhat do února 2006, kdy plynule přejde na řádné. Aktuálně Radiokomunikace vysílají v Praze a středních Čechách (K25) a v Brně (K40). V únoru spustí další vysílače - tentokrát na Ostravsku (K39). Bude to u příležitosti zahájení zimních Olympijských her (ZOH) a také sportovního kanálu ČT4 Sport.

S ostrým startem sítě "A" Radiokomunikací nebylo vyřešeno několik problémů, které přináší DVB-T. Jde o problémy s duálním vysíláním zvuku i vysílání příznaku formátu 16:9. Tyto problémy paradoxně vyřešil provozovatel DVB-T experimentu, firma Czech Digital Group, která ČT1, ČT24 a TV Novu vyřadí začátkem roku ze své nabídky. Dalším obecně nevyřešeným problémem je "standardizace" znakové sady pro EPG. Radiokomunikace v rámci experimentu preferovaly znakovou sadu ISO 8859-2, s ostrým vysíláním se společnost přiklonila k sadě, kterou propagovala firma Czech Digital Group - tj. ISO/IEC 6937.

Na dalších DVB-T sítích došlo k minimálním změnám. V polovině června do paketu Czech Digital Group vstoupil zpravodajský kanál ČT24, který využil volnou pozici (datový tok) po dříve vysílané MTV Dance. O měsíc později bylo v síti CDG ukončeno vysílání regionální televize TV Praha. Volnou pozici po dvou měsících dočasně obsadila stanice Top TV. Další změny se nyní očekávají po Novém roce. V síti "C" Českého Telecomu testovala 2 měsíce hudební TV Óčko, jak již bylo uvedeno výše. Multiplex Českého Telecomu s test TV kartami je v provozu v Praze (K64) a v Brně (K25).

DVB-S
Rok 2005 byl velmi výrazným rokem i pro satelitní vysílání. Z mnoha událostí letošního roku se zaměříme jen na některé - české a slovenské platformy.

V roce 2005 došlo k velkému třesku v příjmu "otevřených" platforem Czech Link (CL) a Slovak Link (SL). Oběma paketům končil kontrakt na pronájem původní transpondérové kapacity na satelitu Eurobird-1 (pozice 28,5°E). Družice, která byla nejprve mnoha diváky kritizována, se stala postupně velmi populární - především díky startu řady atraktivních programů pro britský a irský trh, které bylo možné z této pozice přijímat. Novým "domovem" platforem CL a SL byla vybrána družice Astra 3A, která je na blízké pozici - 23,5°E. Slovak Link bleskově zareagoval na novou nabídku a paralelní vysílání (Eurobird-1 a Astra 3A) bylo zahájeno již 16.7.2005, tj. v letním měsíci. Souběžné vysílání trvalo zhruba 2 měsíce.

Po neustálých průtazích se na satelitu Astra 3A objevil i český balík - Czech Link. Stalo se tak 26.9.2005, několik málo dní po ukončení paralelního vysílání slovenského paketu. K distribuci signálu na Astru 3A se použil mobilní uplink, proto označení sítě bylo zpočátku "T-Systems". K přechodu na fixní uplink došlo začátkem prosince, kdy mobilní uplink byl naopak nasměrován na Eurobird-1. Nutno dodat, že Czech Link na Eurobirdu-1 skončí začátkem ledna 2006 (nikoliv koncem ledna, jak se původně plánovalo). Oficiální termín ukončení byl stanoven na půlnoc 1.1.2006 (noc z 1. na 2.ledna).

Obě FTV platformy (CL a SL) se letos rozšířily o další programy. Český balík o filmový pay-tv kanál CS Film, zpravodajský ČT24 a teleshoppingový Top TV. Slovenský paket pak o stanice TV JOJ a TA3, které opustily platformu Telenor na skandinávské hot bird pozici 1°W (satelity Thor 2/3 na 0,8°W a Intelsat 10-02 na 1°W).



Řadu novinek přichystala i pay-tv platforma UPC Direct. Z marketingového hlediska zřejmě nezásadnější je rozšíření paketu o další transpondér, který se zpočátku použil na nový programový balík "Plus", který aktuálně obsahuje 7 televizních programů. Divák může (za příplatek) přijímat kanály jako Cartoon Network, Boomerang, TCM, Viasat Explorer, Viasat History, Private Blue (dnes Blue Hustler) a AXN. V květnu se součástí základní nabídky UPC Direct CZ staly všechny programy České televize, tj. ČT1, ČT2 a také zpravodajský ČT24, který z trojice kanálů ČT vysílá jako jediný nekódovaně.

UPC Direct přichystal v roce 2005 nejvíce nových programů od startu této platformy. Připomeňme některé z nich: Eurosport2 (náhrada za Eurosport News), TV Paprika či TV Deko. Provozovatel dále rozšířil nabídku prémiových kanálů o filmový Cinemax a hard-core XXX Xtreme.

V září 2005 oslavila platforma 5 let od svého startu na území České republiky, Slovenska a Maďarska. Na podzim provedla společnost UPC plošnou výměnu přístupových karet ve všech třech zemích.

Dále pro Českou republiku a Slovensko odstartovala celá řada dalších tématických FTA kanálů - mj. Filmbox (zatím FTA na Amosu), Nautik TV a Moooby TV (oba FTA na Thoru 3). V dohledné době zahájí vysílání další stanice - ETV Medicus, která před týdnem zahájila testovací vysílání.

redakce





Reklama




Vybrané články