Quantcast

Leoš Pohl: Boom v interaktivitě přijde po skončení analogového vysílání

| Tisk

logoLeoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), v rozhovoru pro server parabola.cz popisuje situaci ohledně stávajícího vysílání v síti CDG, jak se firma vyrovná s šířením regionů. A také srovnává situaci v dostupnosti set top boxů při startu experimentu CDG.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila před měsícem po takřka 1,5 roku probíhajícím licenčním řízení první digitální licence. Byl to správný krok Rady?

I nyní to považuji rozhodně za krok správným směrem.

Neměla (Rada) počkat na schválení novely o digitálním vysílání?

Domnívám se, že důsledek možných chyb, které se určitě najdou je mnohonásobně menší než ztráta času cca 2 roky.

Stávající DVB-T sítě jsou jenom prozatímní a platí do příštího roku. Jak se vypořádáte s tímto problémem? Nevyšlo udělení licencí do nevhodného období? Jen co začnou vysílat, dojde k úpravám pokrytí a změnám ve vysílacích DVB-T sítích.

U licencí Rady považuji za rozhodující přidělení diagramů okresů a nikoliv názvy multiplexů. Je to především také tím, že, že podle §24a/ si může provozovatel vysílání vybrat kteréhokoliv operátora sítě a opačně, pokud tomu nebrání podmínky telekomunikačních licencí.

Vaše síť CDG bude šířit vedle TV Prima i nové programy Z1, TV Pohoda a RTA. Máte již představu, kdy překlopíte svoji síť v Praze na plné řádné vysílání?

TV Prima je již řádně vysílána na přechodném kmitočtu v Praze. Nové programy Z1, TV Pohoda a RTA mají Radou přidělen náš multiplex, ale v konečném důsledku tak tomu nemusí být. Termín řádného vysílání v Praze záleží především na provozovatelích vysílání a na ČTÚ, od kdy nám potvrdí kmitočet pro Prahu.

Kolik vysílatelů musí být připraveno, abyste mohl uvažovat o spuštění řádného vysílání DVB-T sítě CDG v dalších městech?

Je to ještě předčasná otázka. Jednání s provozovateli vysílání se teprve rozbíhají a podmínky spolupráce se nastavují. Nejoptimálnější by byl konec letošního roku, ale nemůžeme vyloučit, že to bude až jaro 2007.

Máte již nějakou představu o startu DVB-T sítě CDG v dalších městech České republiky?

Harmonogram zahajování v jednotlivých oblastech je závislý na harmonogramu vypínání analogových kmitočtů, který v těchto dnech projednává ČTÚ se stávající uživateli analogových kmitočtů (ČT, TV Nova, TV Prima).

Jak rychle je CDG schopna spouštět nové DVB-T vysílače?

Dle harmonogramu ČTÚ a architektury sítě.

Na programovou pozici v síti CDG získala vysílací licenci RTA, která bude zřejmě chtít vysílat odlišné vysílání v jednotlivých krajích. Jak se s tímto problémem vypořádá CDG?

Regionální vysílání na naší síti nepovažuji za technický problém. Vidím to spíše jako otázku schopnosti z regionálních prostředků financovat regionální vysílání celoplošné sítě. Je to problém, se kterým se bude muset vypořádat RTA.

Počítali jste s takovou variantou, že budete muset šířit regiony?

Ano. Samozřejmě.

Šířit regionální vysílání v DVB-T není levná záležitost, jak jste již dříve uvedl pro server parabola.cz. Vidíte v tom určitý handicap proti ostatním provozovatelům sítí?

Vidím v tom určitý ekonomický handicap pro celoplošné sítě, které musí odpojovat a těmi jsou TV Prima a RTA, vůči TV programům, které to v podmínkách licence nemají.

Nový mediální zákon zakazuje majetkové propojení provozovatele sítě a vysílání a to i přesto, že TV Prima investovala nemalé prostředky do digitalizace. Je to pro Vás velké zklamání podoba schválene novely?

Je to spíše otázka pro našeho majitele a TV Prima.

Stávající síť CDG funguje jen v Praze a okolí. Řádně v ní vysílá jen TV Prima. Ostatní jen v rámci experimentu. Počítáte s tím, že budete ještě experimentovat (testy nových technologií MPEG-4, MHP atd)? Nebo již testování pro CDG víceméně skončilo?

Otázkou je, kdy experimentální vysílání skončí, tj. kdy zahájí vysílání držitelů digitálních licencí. Máme ještě v plánu ověřit si určité předpoklady a bude to záviset jen na termínu zahájení řádného vysílání.

V současnosti se stále diskutuje na téma vysílání v MPEG-2 nebo MPEG-4. Co byste čtenářům doporučil? Mají si pořídit set top box na MPEG-2 nebo počkat na novější, který bude podporovat MPEG-4?

Nasazení a rozvoj nových kompresních standardů a vysílacích systémů je v rukou především provozovatelů vysílání (TV programů). Nedomnívám se, že by MPEG 4 bylo masově ve vysílání volné televize v DVB-T nasazováno v následujících třech letech. A to je i odpověď pro čtenáře Paraboly.

Jaké byly představy CDG o technické podobě vysílání v roce 2000, tedy v době startu experimentu a dnes? Můžete srovnat techniky a technologie v roce 2000 a 2006?

V době startu experimentu jsme byli velmi optimističtí v otázce úlohy interaktivních aplikací a uvažovali jsme o tom, že by jen 60% kapacity bylo věnováno TV programům. Nyní je jasné, že se vývoj MHP technologie opozdil a že si naprostá většina diváků při přechodu z analogového příjmu na digitální pořídí levné set top boxy bez MHP. Proto se nyní domníváme, že ještě několik let bude převažovat rozšiřování programové nabídky a že "boom" interaktivity přijde až po vypnutí analogového vysílání u dalších sítí. Technologie udělal samozřejmě velký krok kupředu, zmenšily se a zkvalitnily vysílače i kompresní zařízení a blíží se nasazení HDTV a MPEG4.



Jak hodnotíte kvalitu, provedení a cenu DVB-T set top boxů, které byly na trhu v roce 2000 a které jsou na trhu dnes?

V roce 2000 nebyly set top boxy téměř žádné. Naše firma měla 6 kusů, které nám dodal dodavatel kompresní technologie, abychom mohli vlastní vysílání sledovat. Postupem času se do republiky začaly dovážet set top boxy z jiných trhů, které ve většině případů nebyly plně lokalizovány na naše prostředí a to bohužel v některých případech trvá dodnes. Cena výzmamně klesla ze 20000 Kč na 2000 Kč a kvalita, variabilita designu a dalších přídavných funkcích jako je např. diskový záznam se nedá s rokem 2000 porovnat.

Jak hodnotíte dosavadní experiment CDG?

Považuji ho za příliš dlouhý. Ale vhodné podmínky nastaly až nyní a naše společnost je u toho v ekonomické síle a proto ji považuji za úspěšnou.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články