Quantcast

Slovensko: Lidé bez TV signálu dostanou příspěvek na satelitní komplet

| Tisk

logo Klasické analogové pozemní vysílání v dolinách a kopcovitém terénu bude na Slovensku ukončeno v letech 2009 až 2011. Digitální terestrický signál, který nahradí stávající analogový, ale nepokryje zhruba pětinu území Slovenska. Stát pro diváky v takových lokalitách připravuje určitou kompenzaci - příspěvek na pořízení satelitního kompletu. Informuje o tom server tvojepeniaze.sk.

Přijímací zařízení na satelitní signály stojí zhruba od 3.000,-Sk na jeden televizor. Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací předpokládá, že z důvodu členitého terénu se vypnutí dokrývačů a menších analogových vysílačů může týkat zhruba 1 miliónu lidí, což představuje náklady na kompenzaci ve výši tří miliard slovenských korun. Slovenské celoplošné programy (kromě TV JOJ) jsou ale na satelitu kódovány a pro příjem je zapotřebí dekódovací karta, která se na Slovensku prodává za 3500 až 4000 slovenských korun (jednorázová investice). Divák může přejít na placenou satelitní televizi Digi TV či UPC Direct, kde se platí pravidelné měsíční poplatky podle zvolené programové nabídky. Digi TV v současné době na Slovensku nabízí bezplatný balík s programy veřejnoprávní Slovenské televize (STV). Podmínky příjmu najde zájemce na internetových stránkách provozovatele.

Dotace půjdou na příjem veřejnoprávní STV ze satelitu, která by měla dostat peníze od státu. Veřejnoprávní TV nemá rozpočet, aby mohla přispívat domácnostem na digitalizaci. "Pokud by se příjmy STV z reklamy pohybovali i v nejbližších letech na úrovni 300 miliónů ročně, musela by STV nákup satelitních přijímačů rozložit na téměř deset roků, což je nepřípustné," upozorňuje ministerstvo v aktuální Analýze možnosti financování přechodu na digitální pozemní vysílání. Dotace půjdou i na jiné způsoby příjmu digitální TV a motivační prvky.

Plné náklady na nejlevnější přijímač v ceně 2 tisíce korun počítá resort pro lidi v hmotné nouzi, kterých je cca 180 tisíc. Největší podpora půjde pro 300 tisíc těžce zdravotně postižených. Tito lidé mohou zadarmo získat digitální tuner za 6 tisíc korun, který umožňuje využívat např. titulky či zvukový popis programu.

Přechodu na digitální vysílání má být financován ze státního rozpočtu, fondů EU a soukromého kapitálu. Rezort již vede jednání i s broadcastery a šiřiteli signálu.



Stát při dotacích musí dodržet princip technické neutrality. Například Německo finančně podporovalo digitální pozemní vysílání a tento krok napadla EK (Evropská komise). Připomněl server tvojepeniaze.sk.

Při přechodu na digitální pozemní vysílání bude po přechodnou dobu fungovat i původní analogové vysílání. Vládní strategie z roku 2006 předpokládala, že bude trvat 6 měsíců. Nedávná novela zákona umožnila provozovat analogové vysílání až do roku 2011.

redakce





Reklama




Vybrané články