Quantcast

Inverzní počasí a dálkový příjem DVB-T

| Tisk

logo Tímto článkem bych se chtěl krátce vrátit na začátek týdne, kdy nás inverzní počasí obdařilo extrémními příjmovými podmínkami.

Na zdejším diskusním foru se v pondělí 12.1. objevilo vlákno o příjmu několika českých multiplexů v Dačicích na České vysočině /Poky1/, tak jsem neváhal a zkusil jsem také zalovit.

Měření bylo prováděno na UHF anténě LP 345 od Fraccarro, s 20dB předzesilovačem 21-69k, kterou za normálních okolností používám pro stabilní příjem rakouských multiplexů z vysílače Jauerling/21 a 31kanál/. Lokalita příjmu byla cca 10km západně od Českých Budějovic.

N- 48st.59´01,7´´ E - 014st.21´29,9´´
Anténu jsem podle GPS navigace postupně směroval na Plzeň /azimut 320st./, Ústí nad Labem /353st./, Prahu /003st./ a Brno /082st./. Nejvíce „zajímavého materiálu“ jsem nadetekoval ze směru Ústí nad Labem. Všechna data v článku jsou právě z tohoto směru.

V článku se vyskytují obrázky z TV průzkumníku Prodig5/Promax/ a STB Technisat Digipal 2TX.

V pondělí 12.1. byly Prodigem5 ve spektrální analýze postupně identifikovány tyto české DVB-T kanály: 33, 34 /velmi slabý/, 41, 53, 55, 58 a 59.

Některé kanály byly se signálem pod hranicí 50dBuV /34, 46/, některé zase sdílely stejný kanál s analogovými vysílači /33, 59/.

V obou případech nebyl STB Technisat schopen kanál detekovat, natož naskenovat programy.
Výjimkou byl kanál 33, ale jen krátkodobě, jelikož byl rušen analogovou Primou z Holubova /cca 12km od místa měření/.

59. kanál byl také pomerně slušný, ale bohužel s velmi silným signálem analogové Primy z Javořice.

Velice stabilní příjem vykazovaly především multiplexy na 41. a 53 kanále, 55. kanál jsem také naskenoval, zde pouze velmi zřídka obraz pixeloval. 58. kanál se také podařlo naskenovat, ale až v úterý 13.1. ráno.

K obrázkum připojuji stručný popis. Jednalo se o poměrně kolísavý příjem, ale přesto doufám, že bude tento přehled pro někoho zajímavý.

Ve spektrální analýze jsou vidět i DVB-T kanály, které nejsou předmětem tohoto článku a sice 49.kanál z vysílače Kleť /100kW/ cca 15km od místa měření a zmíněné rakouské multiplexy /21. a 31.k/.


obrázek
Obrázek: Spektrum signálů v pásmu UHF - 31 až 41k. Zaměřen je kanál 41, vlevo jsou patrné DVB-T kanály 31. a 33. Na 39 kanále je vidět silný analogový signál z Kleti.


obrázek
Obrázek: Spektrum signálů v pásmu UHF - 49 až 59k. Zaměřen je kanál 55, vlevo je vidět silný kanál 49 z Kleti a v tento okamžik lehce zborcený kanál 53. Vpravo je dvojice kanálů 58 a 59. /zde je patrný i analogový signál/.


obrázek
obrázek
obrázek
Obrázky: Digitální a analogový signál na jednom kanále – 33k /Buková Hora 100KW ERP/. Zde je vidět DVB-T kanál z Bukové Hory s analogovou Primou z vysílače Holubov. V praxi to znamená, že běžný STB není schopen tento signál nadetekovat, analogový tuner pracuje, dá se říci standardně. Visačka „Hoher“ pouze značí v mém DVB-T presetu kanál pro německý multiplex.


obrázek
obrázek
Obrázky: Digitální a analogový signál na jednom kanále – 59k /Praha – Cukrák 100KW ERP/. Zde je opět situace se sdíleným kanálem pro digitál a analog. Samotná úroveň signálu je pro naskenování dostatečná, ale přítomnost analogového signálu /Javořice/ způsobuje naprostou degradaci digitálního obsahu. Digitální data v pravém obrázku hovoří naprosto jasně.


obrázek
obrázek
obrázek
Obrázky: České Radiokomunikace Síť 2 - 41. kanál /Praha – Cukrák 100KW ERP/. Zde naopak vidíme poměrně čistý příjem 41 kanálu. Dolní obrázky zobrazují digitální parametry multiplexu a konkrétního programu. Tento kanál byl po dobu měření velmi stabilní.


obrázek
obrázek
obrázek
Obrázky: Česká Televize Síť1 - 53kanál /Praha – Cukrák 100KW ERP/. Opět pohled na velmi stabilní příjem DVB-T kanálu,jedná se o 53 kanál z Cukráku. Ve spetkrálním okně je na pravém okraji obrázku vidět část 55 kanálu s DVB-T obsahem. Za pozornost stojí poměrně slušný datový tok programu ČT1. Viz seriál „Zdivočelá Země“.


obrázek
obrázek
Obrázky: Síť 3 /Czech Digital Group/ 55. kanál - Buková Hora 10kW ERP. Zde je vidět příjem sice nerušeného DVB-T signálu, ale s velmi nízkou úrovní. Také tento signál nebyl přijímač Technisat schopen naskenovat. Signály nad 50dBuV již Technisat Digipal2 skenoval bez problémů.




obrázek
obrázek
Obrázky: Kolísání úrovně signálů. Z následujícího spektra je patrné, jak DVB-T signál během měření kolísal. V prvním obrázku chybí 59 kanál, v druhém naopak chybí 55. kanál a 58. kanál ztratil téměř 5 dB. Časový odstup snímků jsou cca tři minuty.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
Obrázky: Tato čtveřice snímků přináší porovnání údajů profesionálního měřícího přístroje a komerčního DVB-T přijímače na stejném kanálu.


obrázek
obrázek
obrázek
Obrázky: Poslední troj-skupina snímků popisuje situaci na 46 kanále. Sledujeme slabý DVB-T signál z Prahy, dále vidíme obrazovou složku /v dolním snímku je zaměřena/ a zvukovou složka analogového televizního signálu programu ČT 2. Nepodařilo se mi zjistit, odkud je tento analogový signál vysílán, třeba to někdo z vás zjistí.

Tolik k příjmu českých multiplexů na českobudějovicku za inverzního počasí.

Saxon





Reklama




Vybrané články