Quantcast

ČT2 z Černé hory v analogu končí 31. 8. - signál označen piktogramem

| Tisk

logo Česká televize v noci z 31. srpna na 1. září 2009 na vysílači Trutnov – Černá hora ukončí analogové vysílání ČT2 a na uvolněném 40. kanálu zahájí digitální vysílání všech čtyř programů ČT. Analogový signál ČT2 z Černé hory je od 2. července 2009 označený piktogramem. Informovala dnes o tom ČT.

Česká televize připravuje další rozšíření svého digitálního zemského vysílání. Po prázdninách naladí všechy čtyři programy ČT v digitální kvalitě nově diváci na většině území Královéhradeckého kraje, v sousedících okrajových oblastech Středočeského kraje a v částech Pardubicka, Semilska a Jablonecka. Multiplex veřejné služby začne vysílat ze stanoviště Trutnov – Černá hora od 1. 9. 2009.

Digitalizace na vysílači Černá hora proběhne tzv. „střihem“. V souladu s Technickým plánem přechodu, nařízením vlády, před půlnocí z 31. srpna na 1. září 2009 nejprve definitivně skončí analogové vysílání ČT2. Na uvolněném 40. kanálu poté odstartuje digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu.

Diváci přijímající druhý program České televize analogově z vysílače Trutnov – Černá hora od 2. července 2009 podle speciálního grafického symbolu snadno poznají, že ladí signál, jehož vypnutí se blíží. Na ČT2 vidí v pravém spodním rohu obrazovky čtyři čtverečky, tedy známý piktogram. Od 3. srpna 2009 bude do analogového vysílání ČT2 z Černé hory zařazován také informační spot (z ostatních vysílačů v tu dobu poběží běžné programové upoutávky) a od stejného data bude k piktogramu průběžně vkládána i textová lišta s bližšími informacemi (od 24. srpna 2009 pak zůstane v obrazu trvale).

logo Piktogram se nyní zobrazuje také divákům přijímajícím ČT2 z analogových dokrývačů (vysílačů malého výkonu, lokálního významu), které využívají analogový signál druhého programu ČT z Černé hory jako zdrojový. Pokud se jedná o analogové opakovače ČT2, ty budou 31. 8. 2009 vypnuty. Analogové převaděče ČT2 ale po krátké výluce v rozmezí několika hodin až dnů budou zatím vysílat analogově dál. Bude totiž možné jejich přeladění na nový zdroj, jímž se stane právě digitální vysílání České televize z Černé hory. Do té doby budou přebírat vysílání včetně piktogramu, lišty i spotu. Výstavbu digitálních dokrývačů (opakovačů nebo převaděčů) bude možné řešit až po spuštění veškerých hlavních vysílačů digitální sítě 1 v územní oblasti Trutnov a všech sousedních.

Na vypnutí analogového vysílání ČT2 z vysílače Trutnov – Černá hora bude Česká televize upozorňovat veřejnost jako obvykle mnoha prostředky. Tématu bude věnovat pozornost zpravodajství ČT i další pořady. Obyvatelé daných lokalit obdrží do svých poštovních schránek informační leták, brzký konec analogového vysílání ČT2 a nutnost zajistit si digitální příjem jim připomene outdoorová reklama i spoty v rozhlasových stanicích.



Piktogram nyní označuje také analogové vysílání ČT2 ze severočeského Ještědu, které skončí 31. 7. 2009, aby jej na 43. kanálu nahradilo digitální vysílání ČT. To začne v poslední červencový den také na středočeském vysílači Votice – Mezivrata (53. kanál).

Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení některých přijímačů podle standardu SSU) a stanice ČRo. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

redakce





Reklama




Vybrané články