Quantcast

Vzájemné rušení pozemního vysílání (2.)

| Tisk

logo

Výsledky měření na Českobudějovicku (2.)


Třetí a čtvrté stanoviště – Dubičné a Adamov-Hůry


obrázek
Problém K33 se projevuje i zde. Mux GIMI K29 má velmi dobré parametry. Analog z Příbrami je možné odstínit použitím vhodné antény, navíc tomu napomáhá směrování na Včelnou. Přítomnost DVB-T signálů z vysílače Salzburg Gaisberg zde nebylo možno potvrdit, neboť zde sváří svatá Máří z Vimperku na kanále 32. Faktem zůstává, že FM 99,0 hraje zejména v Adamově královsky, včetně RDS i na mém méně citlivém autorádiu.

Stanoviště páté Hrdějovice – Těšín

Jelikož stojíme na terase řadového domu, máme perfektně odstíněnou Javořici, odrazy od Blanského Lesa jsou zde minimální. Holubov33 jde téměř dokonale.


obrázek
Měření na stanovišti Hrdějovice-Těšín prokazuje nadále velmi dobré parametry vysílače Holubov33.

Samostatnou kapitolu zde píše přítomnost signálu ze 170 km vzdáleného vysílače Salzburg Gaisberg, ze kterého bylo možné v minulosti stabilně přijímat na K29 Rakouský MUX B. Vysílač se nachází východně od Salzburgu na souřadnicích 47°48‘20“ a 13°6‘45“ v nadmořské výšce 1288m. Samotný stožár je vysoký 100m.


obrázek
Tabulka s parametry vysílače Salzburg-Gaisberg. Až dojde k vypnutí analogu z Mařského Vrchu na kanálu 47. Bude jistě výzvou příjem MUXU D.

Na místě měření nebylo možné přijímat MUX A, kvůli příliš silnému analogovému signálu z Vimperka a také LP anténa pro tento účel není vhodná.


obrázek
Na obrázku je patrná přítomnost Rakouského MUXU A K32 ze Salzburgu ve spektru Vimperské analogové Máří (ČT1).


obrázek
Dva DVB-T signály o nestejné úrovni na shodném kanálu, přicházející ze směru cca 40° nelze s použitou anténou na spektrálním analyzátoru odlišit. Pro stabilní příjem z Rakouska na Těšíně slouží vysílač Linz-Lichtenberg.


obrázek
Multiplex Gimi se protlačil, byť značně pošramocen, hodnoty CBER a MER jsou toho důkazem.


obrázek
Obsáhlejší hledání se zaměřením na rušení mezi Gaisbergem a Včelnou na kanále 29 (DVB-T). Prokazatelně se jedná o lokality Hosín a Hrdějovice-Těšín. Analog z Příbrami zde nechodí vůbec. Multiplex GIMI sice fungoval na těchto třech stanovištích bez problémů, avšak po jeho vypnutí by naskočil Gaisberg. Proto je na místě doporučit použití směrové antény a natočit jí spíše vlevo (na východ) od Včelné. Další lokalitou by podle ohlasů mohla být Zavadilka, tam ale měření neprobíhala. V obci Borek nebyl signál ze Salzburgu prokázán.


obrázek
Na obrázku pasivní stabilní příjem ORF 1 (K32) z kóty Gaisberg na Těšínském kopci.


obrázek
Na obrázku měření na kopci Hrdějovice-Těšín zleva: K29 MUX GIMI Včelná + neviditelný MUX B z Gaisbergu. Zbytky analogu na K30.

Jauerling K31 by potřeboval otočit anténou na východ, zasahuje do něj analog.

Analog z Vimperku K32 se kvůli lesu téměř ztrácí v digitálu z Gaisbergu.

Odraz Javořice od Blanského lesa K33 je zřetelnější, ale k naskenování není šance.

Ve chvíli pořízení snímku je anténa namířena na Gaisberg, bez problému hraje jak MUX GIMI K29, tak MUX A ORF K32. Byl letní podvečer, polojasno.



Stanoviště Hluboká nad Vltavou

Multiplex Gimi Včelná je v omezené míře možné na Hluboké přijímat již nyní (například na parkovišti u letní plovárny). Konkrétně na měřícím stanovišti to ovšem možné za daných okolností nebylo. Pokud dojde ke zvýšení výkonu, rozhodně s ním část Hluboké může počítat. Bude samozřejmě potřeba přizpůsobit anténní systém.

Závěr

Z uvedeného vyplývá, že vzájemné rušení způsobuje problémy při příjmu u obou vysílacích technologií. Pokud se ve spektru objeví vyčnívající analog z „digitální škrabky“, není možno DVB-T ve většině případů naskenovat. Na tomto místě je třeba uvést, že s obdobnými problémy se můžeme setkat i v jiných lokalitách ČR. Bránit se můžeme použitím antén s jinou vyzařovací/přijímací směrovou charakteristikou, předozadním poměrem. Další možností je použít např. budovu a využít „stínu“ při rozmisťování antén. Vždy je dobré se podívat do přehledů, kdy má jaký analogový vysílač skončit vysílání a vyhodnotit smysl opatření.

Nevím, co zamýšlí ČTÚ s vysílačem Holubov33, momentálně je jeho využití dost problematické. Na studování pre-echa u trojlístku Svatobor-Mařský Vrch-Kleť nejsme vybavení.

Výsledkem celého měření multiplexu GIMI je zjištění, že Rakouský vysílač by mohl jeho vysílání ohrozit za nestandardních příjmových okolností (nevhodně zvolená a umístěná anténa, případně počasí). Příbramský vysílač vzhledem k jeho poloze nepředstavuje až takový problém. Měření probíhala i na mnoha jiných místech (nejdále byly se 17,5 kilometry bezproblémové Chotýčany) a multiplex Gimi by šel až na stanoviště Hluboká všude zařadit do rozvodu v domě. Samozřejmě, že na čím čistější podklad vysíláte, tím lepších parametrů můžete dosáhnout. Multiplexu GIMI přejme dlouhý život, možná že se stane pro Budějovice důležitějším, než mux 3 z Kletě.

Saxon, mirasat





Reklama




Vybrané články